Na hlavný obsah

Švédsko daruje Indii milión vakcín, Moderna dodá pre COVAX pol miliardy

Program má umožniť globálny prístup k očkovacím látkam.

Švédsko daruje Indii milión vakcín, Moderna dodá pre COVAX pol miliardy
Na snímke očkovanie vakcínou od spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Moderna poskytne iniciatíve COVAX, ktorá je zameraná na zaistenie spravodlivého prístupu k očkovacím látkam proti koronavírusu., dovedna 500 miliónov vakcín. Tie následne rozdistribuujú krajinám s nízkym a stredným príjmom.

Predbežnú dohodu oznámili v pondelok (3. 5.), iba niekoľko dní po tom, ako Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila núdzové použitie spomenutej očkovacej látky. Finančné podmienky kontraktu nezverejnili.

Dodanie vakcín Moderna pre iniciatívu COVAX sa však pravdepodobne začne až v záverečnom štvrťroku 2021. Do konca tohto kalendárneho roka je naplánované dodanie 34 miliónov dávok a na budúci rok zvyšných 466 miliónov dávok vakcíny.

Moderna je všeobecne považovaná za jednu z najefektívnejších vakcín v boji proti novým variantom koronavírusu, ako je ten, ktorý sa momentálne šíri v ťažko postihnutej Indii.

Na zozname WHO pre núdzové použitie sú okrem Moderny aj vakcíny AstraZeneca, Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson. V krátkom čase by mali schváliť aj čínske vakcíny od Sinopharm a Sinovac.

Švédsko pomôže Indii

Švédsko plánuje darovať Indii milión dávok vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Chystá sa tak urobiť prostredníctvom iniciatívy COVAX. Švédsky minister pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu Per Olsson Fridh to v pondelok oznámil v televízii SVT.

„Vidíme, ako vo svete zúri pandémia. Ľudia umierajú, šíri sa chudoba a deti stále nie sú späť v školách. Potrebujeme urobiť všetko, čo môžeme, aby sme čelili tejto pandémii a bojovali s ňou po celom svete,“ povedal Fridh.

Dar nebude mať vplyv na vakcinačný program vo Švédsku, ktoré sa rozhodlo podávať spomenutú vakcínu len ľuďom starším ako 65 rokov. Koordinátor vakcinácie vo Švédsku Richard Bergström uviedol, že majú dostatok vakcín na rozdávanie. „Toto je len milión. V skutočnosti máme ešte ďalšie štyri alebo päť miliónov vakcín AstraZeneca, o ktoré sa môžeme podeliť neskôr,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet