Na hlavný obsah

Sýria si v tieni vojny a pandémie volí nového prezidenta

O víťazovi pochybuje málokto.

Sýria si v tieni vojny a pandémie volí nového prezidenta
Sýrsky občan žijúci v Libanone drží portrét sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pravdepodobného víťaza volieb. Foto: TASR/AP

V Sýrii sa v stredu (26. 5.) otvorili volebné miestnosti, nie však všade. Nového prezidenta na najbližších sedem rokov si volia iba Sýrčania vo vládou kontrolovaných častiach krajiny. Kandidáti sú síce traja, ale očakáva sa, že súčasná hlava štátu Bašár Asad svoj mandát obháji a stane sýrskym prezidentom už po štvrtýkrát.

Opozícia, OSN a mnohé západné štáty voľby nepovažujú za demokratické ani legitímne. Prezident Asad v stredu podľa agentúry Reuters uviedol, že Sýria nevenuje pozornosť vyjadreniam západných štátov k sýrskym voľbám. Ich názory majú podľa neho „nulovú hodnotu“.

Parlament z 51 uchádzačov o prezidentský mandát vyradil všetkých až na Asada a dvoch málo známych politikov Abdalláha Sallúma Abdalláha a Mahmúda Ahmada Maraího. O Asadovom víťazstve nikto nepochybuje, v minulých voľbách v roku 2014 dostal podľa úradov 90 percent hlasov.

Sýrski občania žijúci v Libanone ukazujú znak víťazstva a držia portréty sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Stoja v rade pred sýrskym veľvyslanectvom počas začiatku hlasovania Sýrčanov žijúcich v zahraničí,Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V uplynulých dňoch sýrske úrady v snahe zvýšiť volebnú účasť usporiadali po celej krajine veľké zhromaždenia. Pokyn ísť k voľbám podľa nich od bezpečnostného aparátu, ktorý podopiera Asadovu vládu, dostali tiež vysokopostavení predstavitelia štátnej správy. „Bolo nám povedané, že musíme ísť voliť, alebo budeme niesť zodpovednosť za to, že nevolíme,“ povedal Džafaar, ktorý je vládnym zamestnancom v sýrskej Latákíji. Svoje priezvisko neuviedol z obáv z odvety.

Samotný Asad odvolil neďaleko Damasku v meste Dúmá, kde sa stal v roku 2018 chemický útok. Asadovi západní nepriatelia z neho vinia sýrske vládne sily, prezidenta ale ich kritika nezaujíma.

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad a jeho manželka Asma vo volebnej miestnosti počas prezidentských volieb v meste Dúmá 26. mája 2021.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Asadova vláda kontroluje zhruba dve tretiny územia a na ňom môžu voliť Sýrčania starší ako 18 rokov. Nevolia tí, ktorí žijú na severozápade krajiny, ktorý má v rukách opozícia a radikálne skupiny, a nevolia ani Kurdi, ktorí žijú na severovýchode štátu. V cudzine je takmer šesť miliónov Sýrčanov. Tí volili 20. mája, ale len ak mali pasy a v nich výstupné pečiatky, čo nie je prípad mnohých utečencov.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Klan Asadovcov vládne Sýrii od roku 1970, kedy sa k moci dostali prosovietski baasisti (Baas – Socialistická strana arabskej obrody) vedení otcom terajšieho prezidenta Háfiza Asada. Súčasný prezident Bašár Asad nastúpil do funkcie v roku 2000 po smrti svojho otca. Očný lekár spočiatku tvrdil, že vykoná politické reformy, no režim je za jeho vedenia brutálnejší ako v čase Háfiza Asada. Vláda nemilosrdne potlačila protivládne protesty v roku 2011, uvrhla Sýriu do vlečúcej sa občianskej vojny a uväznila tisíce oponentov, z ktorých mnohí sú stále nezvestní. Vojna pripravila o život takmer 400 000 ľudí a zhruba 11 miliónov ľudí, teda asi polovicu populácie, prinútila opustiť domovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet