Na hlavný obsah

Talianske tajné služby povedie žena, v minulosti pôsobila v Bratislave

Ide o vôbec prvú ženu na čele bezpečnostných služieb.

Talianske tajné služby povedie žena, v minulosti pôsobila v Bratislave
Talianski policajti. Foto: TASR/AP

Talianske tajné služby povedie po prvý raz žena. Do čela odboru bezpečnostných informácií vymenoval premiér Mario Draghi generálnu tajomníčku ministerstva zahraničných vecí Elisabettu Belloniovú, uviedla vo štvrtok (13. 5.) agentúra AFP. Diplomatka na začiatku svojej kariéry pôsobila na talianskom veľvyslanectve v Bratislave.

Odbor bezpečnostných informácií riadi a koordinuje aktivitu dvoch civilných tajných služieb – rozviedky AISE a kontrarozviedky AISI. Podlieha priamo úradu vlády a premiérovi.

Belloniová je dlhoročnou funkcionárkou rezortu zahraničia. V minulosti riadila krízové centrum ministerstva a riešila prípady únosov a zabitia Talianov v zahraničí. V tejto funkcii riešila napríklad silne medializovaný prípad novinára denníka La Repubblica Daniela Mastrogiacoma, ktorého v marci 2007 v Afganistane zajalo povstalecké hnutie Taliban.

Na začiatku svojej kariéry v talianskej diplomacii Belloniová pôsobila na talianskych zastupiteľstvách pri medzinárodných organizáciách vo Viedni a v rokoch 1996 až 1999 viedla ekonomický úsek talianskeho veľvyslanectva v Bratislave. Na ministerstve od roku 2016 zastávala post generálneho tajomníka.

Podľa predsedníčky talianskeho Senátu Elisabetty Albertiovej Caselattiovej je vymenovanie Belloniovej na čelo tajných služieb „míľnikom v presadzovaní žien do verejných funkcií“. Ďalší politici vo svojich komentároch zdôraznili bohatú medzinárodnú skúsenosť diplomatky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet