Na hlavný obsah

Talianske úrady vyšetrujú sieť, ktorá na Donbas vysielala dobrovoľníkov

Tí sa na Ukrajine zapojili do bojov na strane separatistov.

Talianska polícia vo štvrtok 6. mája uviedla, že vyšetruje sieť, ktorá organizovala a financovala nábory dobrovoľníkov pre boje v Donbase. Informovala o tom agentúra ANSA. Zadržali jedného muža, ktorý na Ukrajine podľa úradov bojoval v radoch proruských separatistov. Jeho advokáti tvrdenia odmietajú.

Vyšetrovanie začala už v roku 2019 prokuratúra v sicílskej Messine. Podľa prokurátorov sa podarilo potvrdiť, že v Taliansku existuje sieť jednotlivcov a skupín, ktoré organizujú a financujú cesty dobrovoľníkov, ktorí chcú bojovať v radoch proruských separatistov na Ukrajine.

Medzi nimi je podľa prokurátorov aj zadržaný 28-ročný muž. Vyšetrovatelia tvrdia, že pôsobil v separatistických oblastiach na Ukrajine od roku 2016. Za svoje aktivity podľa nich poberal finančnú odmenu. Účasť v separatistických jednotkách podľa vyšetrovateľov dokazujú aj jeho príspevky na sociálnych sieťach.

„Náš klient akékoľvek obvinenia odmieta,“ uviedli advokáti zadržaného. Podľa nich sa muž venuje výlučne humanitárnym aktivitám v rámci ktorých udržiava styky s univerzitami a organizáciami v Rusku a na Ukrajine.

Vyšetrujú tiež 55-ročného pedagóga z Messiny, ktorého polícia podozrieva z podpory terorizmu. Muž sa podľa nej podieľal na financovaní aktivít na podporu vyslania dobrovoľníkov na Ukrajinu.

Činnosťou v prospech proruských separatistov na Donbase sa talianska polícia zaoberá opakovane. Na konci januára začal súd s krajne pravicovým aktivistom Andreom Palmerim, ktorý podľa úradov organizoval výcvik a prepravu dobrovoľníkov do separatistických oblastí na Ukrajine. Na Palmeriho, ktorý obvinenia odmieta, je vydaný európsky zatykač. V roku 2019 odsúdili v Taliansku na niekoľko rokov väzenia troch ľudí, ktorí sa chceli pripojiť k separatistom v Donbase.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet