Na hlavný obsah

Tigrajcom hrozí hlad, varuje úradník OSN

Etiópsky región sužuje konflikt.

Tigrajcom hrozí hlad, varuje úradník OSN
Na snímke vľavo dievčatko hrá s kamarátom dámu s vrchnákmi z fliaš malinovky v dennom centre pre vysídlených obyvateľov etiópskeho regiónu Tigraj. Foto: TASR/AP

Mark Lowcock, vedúci Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí a núdzovej pomoci, v utorok 25. mája Bezpečnostnú radu OSN upozornil, že na zabránenie hladomoru v severoetiópskom štáte Tigraj, ktorý sužuje vojenský konflikt, sú potrebné bezodkladné opatrenia. Informovala o tom v stredu (26. 5.) agentúra AFP.

Hladomor podľa Lowcocka vážne hrozí v prípade, ak sa v najbližších mesiacoch v štáte Tigraj nerozšíri rozsah pomoci. „Členov Bezpečnostnej rady a ďalšie členské krajiny OSN vyzývam, aby podnikli všetky možné kroky s cieľom zabrániť hladomoru,“ povedal.

Konkrétne opatrenia sú podľa neho naliehavo potrebné na prerušenie „bludného kruhu“ v súvislosti s ozbrojeným konfliktom, násilím a nedostatkom potravín. „Nedostatku potravín v súčasnosti čelí najmenej 20 percent obyvateľov tohto regiónu,“ dodal.

Od začiatku konfliktu boli podľa Lowcockových slov na základe odhadov vysídlené dva milióny obyvateľov. Takisto pripomenul zabíjanie civilistov, znásilnenia a ďalšie prejavy násilia. Etiópsky premiér Abiy Ahmed 4. novembra 2020 oznámil začiatok vojenskej operácie proti jednotkám Ľudového frontu oslobodenia Tigraja (TPLF), pri ktorej prišli o život stovky ľudí a desaťtisíce ušli do susedného Sudánu.

Abiy 28. novembra deklaroval víťazstvo vládnych jednotiek nad vzbúrencami. TPLF však vyhlásil, že je odhodlaný pokračovať v boji. Ten v oblasti stále pokračuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet