Na hlavný obsah

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila obec Brehy v Žarnovickom okrese

Vodné hladiny sa dvíhajú aj na východe Slovenska.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila obec Brehy v Žarnovickom okrese
Na snímke zničená lávka nad potokom Olšava po lokálnej povodni v obci Davidov v okrese Vranov nad Topľou 18. mája 2021. Foto: TASR

Obec Brehy v okrese Žarnovica vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity. Problémy robí spodná voda, ktorá sa tlačí do záhrad a hrozí, že zaplaví aj okolité domy. Pre agentúru TASR to uviedol starosta obce Juraj Tencer, podľa ktorého má obec to najhoršie ešte len pred sebou.

„Na našich potokoch už hladina vody klesla, na Hrone však očakávame kulmináciu niekedy pred polnocou. Predpokladáme, že budeme mať rušnú noc. Budeme prečerpávať vodu tak, aby neohrozila priľahlé domy a majetok obce a občanov,“ vysvetlil Tencer.

V dôsledku vysokej hladiny rieky Hron museli uzavrieť aj cestu III. triedy vedúcu z obce Brehy do susedného Rudna nad Hronom. „Už keď hladina Hrona dosahovala 385 centimetrov, bola cesta pod vodou miestami až pol metra,“ uviedol starosta. Ako pre TASR doplnil vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu Žarnovica Štefan Stripaj, pre celý okres aktuálne platí na rieke Hron druhý stupeň povodňovej aktivity.

Voda stúpa aj na východe

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila v utorok (18. 5.) popoludní aj obec Nižný Čaj v okrese Košice-okolie. Pre TASR to uviedla starostka obce Monika Obšitošová. Vyliatie rieky Olšava v dôsledku dažďa podľa nej obyvateľom spôsobilo veľké škody.

„Rieka býva pokojná, bežne je voda po členky. Tentoraz však narobila dosť veľké škody. Úplne všetci, ktorí pri Olšave bývajú, majú zaplavené záhrady. Už mali všetko posadené. Voda sa im tiahne až k rodinným domom,“ spresnila.

Podľa jej slov v súčasnosti čakajú na dovoz piesku. Pomoc pre dotknutých obyvateľov budú žiadať aj prostredníctvom obecného rozhlasu. „Nech ostatní prídu pomôcť susedom – aby sme to upieskovali a zabránili vyšším škodám. Nevieme totiž, čo nás čaká v noci,“ dodala.

Košice vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili aj v Košiciach na vodných tokoch a drobných vodných tokoch pretekajúcich cez územie mesta. V utorok ho v súvislosti so zrážkami vyhlásil primátor Jaroslav Polaček. Ako magistrát informuje na svojej webovej stránke, pre pretrvávajúcu nepriaznivú meteorologickú a hydrometeorologickú situáciu došlo k zvýšeniu hladín vodných tokov a spodnej vody.

Počas povodňovej situácie budú podľa mesta vykonávané opatrenia na znižovanie rizík ohrozenia života, zdravia a majetku. „Vyhlásený stupeň povodňovej aktivity sa bude v ďalších dňoch prehodnocovať podľa aktuálneho stavu na vodných tokoch na území mesta,“ dodáva magistrát.

Situácia sa upokojila na Liptove

Naopak, tretí stupeň povodňovej aktivity zrušilo mesto Liptovský Mikuláš a vyhlásilo druhý stupeň. Hladina vody v Hlbokom klesla a situácia v celom meste aj jeho častiach je už stabilizovaná, informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Mesto v utorok vyhlásilo tretí povodňový stupeň po tom, ako osadu v Hlbokom začala vytápať voda z okolitých svahov. Od 3.00 h boli na mieste mestskí dobrovoľní hasiči, neskôr situáciu prevzali štátni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko