Na hlavný obsah

Tretia dávka vakcíny zvyšuje imunitu proti mutáciám koronavírusu, hlási Moderna

Ide o povzbudzujúce údaje, uviedol výkonný šéf spoločnosti.

Tretia dávka vakcíny zvyšuje imunitu proti mutáciám koronavírusu, hlási Moderna
Na snímke zdravotná sestra naťahuje z ampulky do injekčnej striekačky vakcínu proti ochoreniu Covid-19 od spoločnosti Moderna. Foto: TASR/AP

Americká spoločnosť Moderna v stredu (5. 5.) oznámila, že údaje z počiatočných skúšok na ľuďoch ukazujú, že tretia dávka jej súčasnej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 alebo dávka experimentálnej novej vakcíny zvyšujú imunitu proti variantom koronavírusu, ktoré prvýkrát zistili v Brazílii a Juhoafrickej republike (JAR). Informovala o tom v noci na štvrtok (6. 5.) tlačová agentúra Reuters.

Táto posilňujúca dávka, podaná dobrovoľníkom predtým zaočkovaným dvojdávkovou vakcínou od Moderny, tiež zvyšuje protilátky proti pôvodnému kmeňu koronavírusu, uviedla spoločnosť. Prvotné údaje pochádzajú z testovania 40 osôb, ktoré dostali dávku existujúcej vakcíny od Moderny a verziu vakcíny (označenú ako mRNA-1273.351) vyvinutú na ochranu pred juhoafrickým variantom. Moderna tiež skúma dávku, ktorá kombinuje novú aj existujúcu vakcínu.

Výsledky ukazujú, že posilňujúca dávka každej z verzií vakcíny zvýšila protilátky proti všetkým variantom koronavírusu testovaným v tomto výskume. Nová verzia však mala proti juhoafrickej mutácii silnejší účinok, než pôvodná vakcína.

„Tieto nové údaje sú pre nás povzbudzujúce. Zvyšujú našu istotu, že naša stratégia posilňujúcich dávok by mala priniesť ochranu,“ skonštatoval výkonný šéf Moderny Stéphane Bancel v súvislosti s účinkami vakcín proti novším variantmi koronavírusu. Posilňujúce dávky dobrovoľníci dobre tolerovali a ich vedľajšie účinky boli ako tie, ktoré sa vyskytli u dobrovoľníkov v predchádzajúcich výskumoch pri podaní druhej dávky od Moderny, dodala spoločnosť.

Predpokladá sa, že nové varianty koronavírusu prvýkrát zistené v JAR a Brazílii sú odolnejšie proti existujúcim vakcínam. Moderna očakáva, že čoskoro bude môcť poskytnúť viac údajov o ďalšej prípadnej posilňujúcej dávke, ktorá je zmesou existujúcej vakcíny od Moderny a novo vyvinutej látky, píše Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet