Na hlavný obsah

Trnku preložili do Žiliny, naďalej nemôže vykonávať funkciu prokurátora

Stále je trestne stíhaný.

Trnku preložili do Žiliny, naďalej nemôže vykonávať funkciu prokurátora
Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka prichádza na disciplinárnu komisiu Generálnej prokuratúry SR 2. júna 2020 v Bratislave. Foto: TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka preložil prokurátora Dobroslava Trnku na Krajskú prokuratúru v Žiline. Urobil tak po piatkovom (14. 5.) rozhodnutí odvolacej disciplinárnej komisie, ktorá rozhodla o jeho preradení na prokuratúru nižšieho stupňa.

Trnka je naďalej trestne stíhaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti so zvukovou nahrávkou „Gorila“, 3. mája bola naňho v tomto prípade podaná obžaloba. Z tohto dôvodu má pozastavený výkon funkcie prokurátora. „Prokurátor, ktorému bol dočasne pozastavený výkon jeho funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora a nesmie vykonávať funkciu prokurátora,“ uviedol Žilinka vo štvrtok (20. 5.) na sociálnej sieti, keď informoval o Trnkovom preložení.

Preradenie na nižší stupeň prokuratúry je druhým najprísnejším trestom, ktorým môže disciplinárna komisia potrestať prokurátora. Trnka ako bývalý generálny prokurátor doteraz pracoval na generálnej prokuratúre a v disciplinárnom konaní mu hrozilo, že o funkciu prokurátora príde úplne.

Trnka je trestne stíhaný za to, že údajne polícii v rokoch 2007 až 2014 neodovzdal nahrávku kauzy Gorila. Nahrávku mal ukrývať v priestoroch generálnej prokuratúry ako jej šéf, neskôr ako námestník aj ako prokurátor, pričom obžaloba hovorí aj o ďalších miestach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko