Na hlavný obsah

Turecko zakázalo dovoz plastového odpadu, končili tam aj plasty z Európy

Rozhodnutie môže ovplyvniť svetový trh s odpadom.

Turecko zakázalo dovoz plastového odpadu, končili tam aj plasty z Európy
Rieka Bodva znečistená hlavne plastovým odpadom pod obcou Jasov v okrese Košice-okolie. Foto: TASR

Turecko zakázalo dovoz polymérneho odpadu, ktorý zahŕňa okrem iného plastové fľaše a obaly či polystyrénové tégliky. Toto rozhodnutie, ktoré nadobudlo účinnosť utorkovým (18. 5.) uverejnením v úradnom vestníku, môže podľa denníka Hürriyet výrazne ovplyvniť svetový trh s recyklovateľným odpadom.

„Členské štáty EÚ vyviezli v roku 2020 20-krát viac plastového odpadu do Turecka ako v roku 2016,“ citoval pred pár dňami zo správy organizácie Greenpeace server BBC. Ten tiež uviedol, že veľká časť odpadu v Turecku nie je recyklovaná, ale uložená na ilegálnych skládkach či spálená. Podľa Eurostatu sa v roku 2019 vyviezla do Turecka takmer štvrtina plastového odpadu z EÚ, napísal v stredu denník Hürriyet.

Denník Hürriyet dodal, že turecké ministerstvo obchodu vyňalo polymérne odpady zo zoznamu odpadov, ktoré možno do Turecka vyvážať. Firmám, ktoré už takýto odpad poslali, dalo 45 dní na to, aby dokončili colné postupy.

Zákaz vydala turecká vláda po nedávnom zverejnení správy organizácie Greenpeace. Tá okrem iného uviedla, že Turecko sa stalo hlavným príjemcom britského odpadu po tom, ako od roku 2018 zakázala dovoz dvoch desiatok druhov odpadov Čína.

Pre mnohé turecké firmy sa stal dovoz odpadu dobrým zdrojom príjmov v posledných rokoch, keď Turecko sužuje ekonomická kríza, uviedla vlani na jeseň v reportáži televízia France24.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet