Na hlavný obsah

Úrad jadrového dozoru povolil spustenie 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach

Úrad vydal aj povolenia na nakladanie s odpadmi a palivom.

Úrad jadrového dozoru povolil spustenie 3. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach
Na snímke tretí blok Atómovej elektrárne Mochovce. Foto: TASR

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR vo štvrtok 13. mája vydal povolenie na uvádzanie 3. bloku jadrovej elektrárne (JE) Mochovce do prevádzky. Zároveň vydal súvisiace povolenia na nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoretým jadrovým palivom a na predčasné užívanie stavby. Informovala o tom riaditeľka kancelárie ÚJD Miriam Vachová. Zavážanie paliva do reaktora bude možné až po nadobudnutí právoplatnosti povolenia.

Vo vydanom rozhodnutí sa ÚJD SR vyrovnal s vecnými aj formálno-procesnými pripomienkami doručenými k návrhu rozhodnutia a stanovil podmienky procesu uvádzania 3. bloku JE Mochovce do prevádzky s dôrazom na jadrovú bezpečnosť ako najvyššiu prioritu,“ uviedol ÚJD.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Vydané rozhodnutie je aktuálne doručované verejnou vyhláškou. Po jeho doručení budú mať oprávnené osoby možnosť sa v zákonnej lehote k rozhodnutiu vyjadriť. „Z legislatívneho hľadiska je zavážanie paliva, ktorým sa začína uvádzanie zariadenia do prevádzky, možné až po nadobudnutí právoplatnosti vydaného rozhodnutia ÚJD SR,“ upozornil úrad.

Úrad jadrového dozoru zdôraznil, že dôsledne kontroloval a vyhodnocoval všetky oblasti, preukazujúce technickú a kvalitatívnu pripravenosť 3. bloku na zavezenie paliva. Pripravenosť reaktorového bloku na zavezenie prvej palivovej kazety a začiatok aktívnych skúšok musel investor preukázať komplexne vo všetkých posudzovaných oblastiach, od dokončenia stavebných objektov cez ukončenie montáže technologických systémov, úspešné overenie projektových funkcií sériou neaktívnych systémových a integrálnych testov, odstránenie zistených nedostatkov a nedorobkov, zabezpečenie požiarnej a radiačnej ochrany, ochrany životného prostredia až po pripravenosť personálu a prevádzkovej dokumentácie.

Vydaniu povolení predchádzala rozsiahla inšpekčná, kontrolná a analytická činnosť inšpektorov ÚJD a ich externej podpory, ktorá sa vzhľadom na spôsob manažmentu stavby uskutočnila podľa úradu v omnoho extenzívnejšom rozsahu, ako je bežný štandard a ako tomu bolo pri povoľovaní uvádzania do prevádzky prvých dvoch blokov elektrárne či pri povoľovacích procesoch podobného typu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika