Na hlavný obsah

Úrady v KDR varujú pred ďalšou aktivitou sopky, ľudia v húfoch opúšťajú obydlia

Erupcie si vyžiadali desiatky obetí.

Úrady v KDR varujú pred ďalšou aktivitou sopky, ľudia v húfoch opúšťajú obydlia
Na snímke láva vytekajúca po explózii sopky Nyiragongo. Foto: TASR/AP

Úrady v Konžskej demokratickej republike (KDR) nariadili vo štvrtok . mája evakuáciu častí mesta Goma na východe krajiny pre riziko ďalších erupcií sopky Nyiragongo, ktoré si od soboty (22. 5.) vyžiadali už vyše 30 obetí. Ako píše agentúra AFP, svoje domovy následne opustili desaťtisíce ľudí smerujúcich k hraniciach neďalekej Rwandy.

„Momentálne nemôžeme vylúčiť erupciu na súši alebo pod jazerom (Kivu), ku ktorej môže dôjsť každú chvíľu a bez varovania,“ povedal médiám miestny vojenský guvernér Constant Ndmina.

Úrady zabezpečili pre ľudí dopravu k mestu Sake vzdialenému približne 20 kilometrov od Gomy. „Ľudia by si mali zo sebou zobrať len to nevyhnutné, aby sa všetci zmestili,“ priblížil Ndmina.

Aktívna sopka Nyiragongo vybuchla v sobotu po prvý raz za uplynulých takmer 20 rokov. Z vulkánu vytekali dva prúdy lávy, z ktorých sa jeden zastavil až na predmestí zhruba polmiliónového mesta Goma.

Sopka Nyiragongo naposledy vybuchla v januári 2002. Erupcia vtedy zabila približne 250 osôb a 120 000 ľudí sa ocitlo bez strechy nad hlavou.

Goma je hlavným mestom provincie Severné Kivu. Tento región, susediaci s Rwandou a Ugandou, má šesť sopiek s nadmorskou výškou vyše 3 000 metrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet