Na hlavný obsah

USA chcú pre Palestínčanov znova otvoriť svoj konzulát v Jeruzaleme

Zatvorila ho Trumpova administratíva.

USA chcú pre Palestínčanov znova otvoriť svoj konzulát v Jeruzaleme
Na archívnej snímke zo 4. mája 2018 ľudia sa fotia pred americkým veľvyslanectvom v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok (25. 5.) oznámil, že Washington plánuje opätovne otvoriť svoj konzulát pre Palestínčanov v Jeruzaleme po tom, čo ho administratíva bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa zatvorila v roku 2019. Informovala o tom agentúra AFP.

„Spojené štáty budú napredovať v procese znovuotvorenia nášho konzulátu v Jeruzaleme,“ uviedol Blinken po stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom v predjordánskom Ramalláhu bez uvedenia presného dátumu jeho opätovného otvorenia.

„Ako som povedal prezidentovi, som tu, aby som zdôraznil záväzok Spojených štátov obnoviť vzťahy s palestínskou samosprávou a palestínskym ľudom, vzťah založený na vzájomnom rešpekte a tiež spoločnom presvedčení, že Palestínčania aj Izraelčania si zaslúžia rovnaké opatrenia v oblasti bezpečnosti, práva na slobodu a dôstojnosti,“ uviedol šéf americkej diplomacie.

Ako pripomína agentúra AP, generálny konzulát v Jeruzaleme dlho slúžil ako autonómny úrad zodpovedný za diplomatické vzťahy s Palestínčanmi. V marci 2019 sa ho rozhodol Washington zlúčiť s tamojším novým americkým veľvyslanectvom v Izraeli.

Štatút Jeruzalema je jedným z najvážnejších sporov medzi židovským štátom a Palestínčanmi. Izrael považuje celý Jeruzalem vrátane jeho východného sektora, ktorý obsadil v šesťdňovej vojne v roku 1967 a neskôr anektoval, za svoje „večné a nedeliteľné hlavné mesto“, čo však nie je uznané na medzinárodnej úrovni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet