Na hlavný obsah

Už aj bez bordových okresov. Najviac ich bude oranžových a žltých (+mapa)

Nové rozdelenie schválila vláda.

Od pondelka (31. 5.) nebude na regionálnej covidovej mape ani jeden okres v čiernej či bordovej fáze, teda v dvoch najvyšších stupňoch varovania. Tri okresy budú červené (II. stupeň varovania) a 11 ružových (I. stupeň varovania).

Najviac z nich, a to až 41, bude na mape v oranžovej fáze – v druhom stupni ostražitosti. Zvyšných 24 okresov bude žltých (I. stupeň ostražitosti). Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu (26. 5.) schválila vláda na návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO).

Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík pripomenul, že v súčasnosti je v nemocniciach menej ako 600 hospitalizovaných a 63 ventilovaných. Reprodukčné číslo sa pohybuje v rozmedzí 0,85-0,87.

V počte hospitalizovaných sa nemocnice blížia ku kapacitám štandardných infekčných lôžok. „Trend je naďalej mimoriadne priaznivý. Denne prijímame zhruba 30 pacientov do nemocníc,“ skonštatoval.

Dodal, že o 12 % sa zvýšil počet zaočkovaných osôb aspoň prvou dávkou na 1,6 milióna. Vo veku od 70 do 80 rokov je zaočkovaných aspoň prvou dávkou 69 % ľudí. Najvyššia zaočkovanosť je na západnom Slovensku – primárne v okolí Bratislavy. Na prvú dávku vakcíny čaká stále 225 000 ľudí. Najväčší záujem o očkovanie je na západnom Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko