Na hlavný obsah

Už je možné požiadať o očkovací certifikát

NCZI sprístupnilo formulár pre zaočkovaných.

Už je možné požiadať o očkovací certifikát
Na snímke vľavo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský a v popredí doklad pre pacienta o zaočkovaní proti COVID-19. Foto: TASR

Žiadosť o potvrdenie o očkovaní je už sprístupnená na stránke Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). Potvrdenie o očkovaní bude NCZI posielať mailom, žiadatelia sa majú identifikovať zadaním svojho rodného čísla. Potvrdenie zjednoduší jeho držiteľom zahraničné cestovanie.

Identitu žiadateľa systém následne overí prostredníctvom telefónneho čísla, ktoré zadal pri svojej žiadosti o očkovanie. Po overení údajov a stotožnení očkovaného mu NZCI zašle certifikát, doručený by mal byť maximálne do 24 hodín. O certifikát môžu od pondelka (24. 5.) žiadať všetci, ktorí už majú očkovanie za sebou.

Na ilustračnej snímke formulár, prostredníctvom ktorého možno požiadať o očkovací certifikát. Foto: RTVS
Foto: RTVS

Potvrdenie si žiadateľ môže vytlačiť na vlastnej tlačiarni. Papier formátu A4 bude obsahovať informáciu o mieste a čase očkovania, type vakcíny a čísle použitej šarže.

Jednotné očkovacie certifikáty pripravilo ministerstvo zdravotníctva po kritike za to, že Slovensko nemalo k dispozícii podobný doklad pre zaočkovaných a každé vakcinačné centrum vydávalo svoje vlastné potvrdenie. Nový certifikát bude dvojjazyčný (aj v angličtine) a obsahovať bude aj QR kód, ktorý bude slúžiť na overenie jeho pravosti.

Pozrite si viac v reportáži RTVS:

Generálny riaditeľ NCZI Pavol Capek uviedol, že certifikát o vykonanej vakcinácii bude platný do 11. augusta, vtedy totiž končí prechodné obdobie zavádzania európskeho green passu.

Ako dodal generálny tajomník služobného úradu ministerstva zdravotníctva Peter Ferjančík, na Slovensku budú naďalej stačiť štandardné potvrdenia, ktoré vydávajú centrá po očkovaní. To, či bude zahraničie slovenské dočasné očkovacie certifikáty akceptovať, by sa malo podľa neho vyjasniť počas najbližších dní. Diplomatickou cestou už rezort zdravotníctva zaslal certifikát do zahraničia, následné kroky sú v rukách ministerstva zahraničných vecí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko