Na hlavný obsah

V Brazílii zatkli druhého najhľadanejšieho bosa talianskej mafie

Prezývajú ho "kokaínový kráľ Milána".

V Brazílii v pondelok 24. mája zadržali jedného z najvýznamnejších bosov kalábrijskej mafie ´Ndranghety. Rocco Morabito bol na úteku pred talianskou justíciou od roku 1995, vo vlasti bol odsúdený na 30 rokov väzenia, uviedla v utorok (25. 5.) agentúra AFP. Jeho hlavnou aktivitou bolo obchodovanie s kokaínom. Na dolapení spolupracovali brazílske, talianske a americké úrady.

Morabita zatkli v hlavnom meste štátu Paraíba Joao Pessoa na severovýchode krajiny spoločne s ďalším hľadaným Talianom, ktorý čelí obvineniu z členstva v mafiánskej organizácii.

Brazílske ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že Morabito „je pokladaný za druhého najhľadanejšieho zločinca v Taliansku“. Na talianskom zozname najnebezpečnejších zločincov bol pred ním iba Matteo Messina Denaro, ktorého vyšetrovatelia považujú za jedného z lídrov sicílskej mafie Cosa Nostra. Messina Denaro je na úteku od roku 1993.

Podľa vyšetrovateľov bol od 90. rokov Morabito jedným z hlavných organizátorov nelegálneho obchodu s kokaínom medzi Latinskou Amerikou a Talianskom.

Morabito bol aktívny hlavne v Miláne a ďalších oblastiach severného Talianska. Preto má prezývku „kokaínový kráľ Milána“. V roku 1994 ho odsúdili na 30 rokov väzenia za obchodovanie s drogami a členstvo v mafiánskej organizácii. Od roku 1995 ho hľadala talianska justícia.

Morabito sa dlho skrýval v Uruguaji, kde bol v roku 2017 zatknutý. Pred vydaním do Talianska sa mu ale podarilo v roku 2019 utiecť z väzenia v hlavnom meste Montevideo. Útek vyvolal protest vtedajšieho talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet