Na hlavný obsah

V Británii sa môžu obávať tretej vlny epidémie, tvrdia odborníci

Uvoľňovanie opatrení sa tak možno bude musieť pozastaviť.

V Británii sa môžu obávať tretej vlny epidémie, tvrdia odborníci
Na ilustračnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Británia je na začiatku tretej vlny epidémie covidu, domnievajú sa tamojší odborníci, ktorí za pôvodcu tohto stavu označujú variant koronavírusu prvýkrát objavený v Indii. Vďaka rýchlej očkovacej kampani sú denné prírastky nakazených v krajine nízke, podľa expertov však ľudia majú aj napriek uvoľňovaniu reštrikcií a peknému počasiu zostať ostražití.

„Je tu exponenciálny rast počtu nových prípadov a najmenej tri štvrtiny z nich sú nový (indický) variant,“ uviedol pre BBC mikrobiológ a vládny poradca Ravi Gupta, podľa ktorého možno dedukovať náznaky tretej vlny.

„Kým sa prejaví, bude to pravdepodobne trvať dlhšie ako pri predchádzajúcich vlnách, pretože máme vysoký podiel zaočkovanej populácie,“ povedal Gupta. „Preto tu môže byť nejaký falošný pocit bezpečia, toho sa bojíme,“ dodal odborník.

Pred nedodržiavaním pravidiel v pondelok (31. 5.), keď je v Británii sviatok, varovali podľa stanice Sky News aj ďalší odborníci. Už cez víkend britské pláže, parky a ďalšie verejné miesta navštívili milióny ľudí a očakáva sa, že dnešný deň, ktorý môže byť podľa Sky News zatiaľ tohtoročným najteplejším, vyláka ďalšie davy.

„Videli sme, ako tu bolo cez víkend rušno, a tak to má v prímorskom letovisku vyzerať. Ľudia si užívajú, dávajú si na pláži zmrzlinu,“ uviedol šéf pobrežného zábavného parku v severoanglickom Blackpoole.

Stop uvoľňovaniu protiepidemických opatrení?

„Máme dve možnosti. Buď sa nám to vymkne z rúk ako pred Vianocami, čo by bolo veľmi vážne a museli by sme zaviesť ďalšie reštrikcie, alebo šíreniu možno zabránime. Ale to znamená, že všetci musia byť opatrní,“ uviedla ďalšia členka vládneho poradného tímu Susan Michieová.

Británia v nedeľu (30. 5.) zaregistrovala 3 200 nových prípadov nákazy. Denné bilancie infikovaných sú v zhruba 67-miliónovej krajine aj napriek miernemu nárastu dlhodobo hlboko pod maximom z polovice januára tohto roka, keď novoinfikovaných bolo za deň až 70 000. V krajine aspoň jednou dávkou zaočkovali takmer dve tretiny dospelej populácie, zatiaľ čo takmer polovica dostala obe dávky.

Pomaly stúpajúca krivka denných prírastkov infekcie však môže ohroziť plán britskej vlády na ďalšie uvoľnenie reštrikcií, ktorého sa majú Briti dočkať 21. júna. Či sa v krajine naozaj obmedzenia uvoľnia, chce kabinet britského premiéra Borisa Johnsona rozhodnúť 14. júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet