Na hlavný obsah

V Dánsku vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson očkovať nebudú

Krajina sa obáva vedľajších účinkov tejto látky.

V Dánsku vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson očkovať nebudú
Na snímke vakcína Janssen od firmy Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Dánsko v pondelok 3. mája oznámilo, že pre obavy z vedľajších účinkov zahŕňajúcich krvné zrazeniny do svojej národnej očkovacej kampane nezahrnie vakcínu od amerického výrobcu Johnson & Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

„Dánsky zdravotnícky úrad (Sundhedsstyrelsen) dospel k záveru, že výhody použitia vakcíny proti chorobe COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson neprevažujú nad rizikom možného nepriaznivého účinku u tých, ktorí vakcínu dostanú,“ uvádza sa vo vyhlásení úradu. Program hromadného očkovania bude preto pokračovať bez vakcíny od spoločnosti Johnson & Johnson, dodal dánsky úrad.

Svetová zdravotnícka organizácia i Európska agentúra pre lieky túto vakcínu na použitie schválili. V EÚ je zatiaľ určená pre ľudí vo veku od 18 rokov. Minulý týždeň americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv zrušil svoje odporúčanie pozastaviť používanie vakcíny od firmy Johnson & Johnson v USA.

Dánsko 11. marca pozastavilo očkovanie vakcínou Vaxzevria spoločnosti AstraZeneca. Reagovalo tak na správy o prípadoch tvorby krvných zrazenín v mozgu po jej podaní.

Tento krok Dánska nasledovali viaceré krajiny sveta, ktoré sa však po preverení bezpečnosti vakcíny Vaxzevria vrátili k jej používaniu. Dánsko však 14. apríla oznámilo, že napriek tomu neobnoví očkovanie svojich obyvateľov touto proticovidovou vakcínou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet