Na hlavný obsah

V Indii pretrváva zlá situácia, krajina zlomila dva negatívne rekordy

Príčinou je okrem iného aj dvojitá mutácia.

V Indii pretrváva zlá situácia, krajina zlomila dva negatívne rekordy
Koronavírus v Indii. Foto: TASR/AP

India hlási za ostatný deň rekordný nárast nových prípadov nákazy koronavírusom, je ich 412 262. Zomrelo ďalších 3 980 infikovaných, tiež najviac od začiatku pandémie. Informovalo o tom vo štvrtok (6. 5.) podľa agentúry Reuters ministerstvo zdravotníctva druhej najľudnatejšej krajiny sveta.

Celkovo sa v Indii infikovalo vyše 21 miliónov ľudí, z nich 230 168 zomrelo. Viac ľudí ako v Indii sa v celosvetovom porovnaní infikovalo len v Spojených štátoch, celková smrteľná bilancia je v Indii tretia najvyššia na svete po USA a Brazílii.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu (5. 5.) uviedla, že na Indiu pripadá takmer polovica všetkých prípadov nákazy koronavírusom, ktoré zaznamenali vo svete za posledný týždeň, a štvrtina úmrtí. Odborníci upozorňujú, že skutočné počty budú oveľa vyššie vzhľadom na obmedzené testovanie i problémy s hlásením úmrtí.

Indické úrady tvrdia, že za súčasným strmým nárastom počtu infikovaných môže byť dvojitá mutácia koronavírusu, ktorú v krajine prvýkrát objavili v marci. Zástupcovia vládneho poradného tímu pripúšťajú, že neočakávali, že súčasná druhá vlna pandémie udrie s takouto silou. Varujú, že krajinu čaká ďalšia vlna, nie je však jasné, kedy príde.

V Indii sa rúti zdravotnícky systém, keď nemocnice nie sú schopné prijímať ďalších pacientov a podávať im kyslík tak, ako by potrebovali. Preažené sú aj krematóriá. Britská BBC uvádza, že v niektorých štátoch platia karanténne opatrenia a obmedzenia vychádzania, ale federálna vláda odmieta vyhlásiť uzáveru celej krajiny pre obavy z jej dosahov na ekonomiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet