Na hlavný obsah

V Katalánsku spustia experiment na obnovenie nočného života

Podmienkou účasti bude negatívny antigénový test.

V Katalánsku spustia experiment na obnovenie nočného života
Na snímke vlajka Katalánska na budove v Barcelone. Foto: TASR

V prímorskom letovisku neďaleko Barcelony chystajú na budúci týždeň pilotný projekt pre obnovenie nočného života v Katalánsku, ktorý pred 14 mesiacmi zastavila pandémia ochorenia COVID-19. Štyri stovky vybraných dobrovoľníkov budú môcť za stanovených pravidiel 20. mája od 23.00 h do 3.00 h ráno tancovať a piť v piatich baroch a pohybovať sa medzi nimi v uzavretej ulici tridsaťtisícového mestečka Sitges. Informoval o tom denník El Periódico.

Katalánska regionálna vláda dúfa, že aj vďaka tomuto projektu by sa mohol nočný život v Katalánsku obnoviť „niekedy začiatkom leta“. Cieľom projektu je tiež zbrzdiť hromadné akcie v uliciach a na plážach, ktoré nielen v tomto regióne vypukli cez víkend s koncom núdzového stavu v Španielsku. S ním vo väčšine regiónov skončili aj nočné zákazy vychádzania, ktoré môžu teraz vyhlasovať jednotlivé regionálne vlády len so súhlasom najvyššieho súdu daného regiónu. V prípade zamietnutia sa môžu odvolať na najvyšší španielsky súd.

Pilotný projekt v Sitges, ktoré leží asi 35 kilometrov juhozápadne od Barcelony, sa uskutoční v jednej ulici, kde sa otvorí päť hudobných barov. Hlásiť sa doň môžu len plnoletí ľudia z konkrétnych okolitých obcí, ktorí sa tri hodiny pred začiatkom akcie musia podrobiť antigénovému testu na koronavírus na určených miestach. Budú sa môcť voľne pohybovať v danej uzavretej ulici, kam nikto iný, okrem personálu barov, nebude smieť vkročiť. Budú môcť tancovať bez obmedzení, ale budú musieť mať respirátor, ak práve nebudú piť. Na dodržiavanie pravidiel majú dohliadať zamestnanci týchto nočných podnikov.

Päť dní po večierku sa skupina opäť podrobí antigénovému testu a výsledky sa po 14 dňoch porovnajú s inou podobnou skupinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet