Na hlavný obsah

V kauze Kolíkovej sa môžu objaviť nové informácie, naznačil Kašper. Takáč: Mala by vyvodiť zodpovednosť

Situácia sa podľa Kašpera mení z hodiny na hodinu.

V kauze Kolíkovej sa môžu objaviť nové informácie, naznačil Kašper. Takáč: Mala by vyvodiť zodpovednosť
Na snímke poslanec za Sme rodina Igor Kašper a podpredseda Smeru-SD Richard Takáč v relácii Sobotné dialógy. Foto: RTVS

Hnutie Sme rodina „má echo“, že sa môžu objaviť nejaké nové informácie ku kauze, pre ktorú bude ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) čeliť odvolávaniu z funkcie. „Ak sa do pondelka (10. 5.) objavia nejaké závažné skutočnosti, o ktorých teraz nevieme, vyjadríme sa potom,“ skonštatoval v sobotu (8. 5.) v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko poslanec Národnej rady (NR) SR za Sme rodina Igor Kašper.

Pripomenul, že na poslaneckom klube hnutia ministerka zodpovedala všetky dôležité otázky a opozičný Smer-SD, ktorý iniciuje schôdzu k vysloveniu nedôvery Kolíkovej, ich nepresvedčil, aby zahlasovali za ich návrh. Nevylúčil však, že sa tak napokon stane. Smerom k novým skutočnostiam, ktoré sa môžu ukázať počas víkendu, povedal, že si hnutie chce počkať a vyriešiť to na poslaneckom klube v pondelok. Situácia sa podľa neho mení „z hodiny na hodinu“.

Smer-SD inicioval práve na 10. mája mimoriadnu schôdzu NR SR, na ktorej chce Kolíkovú odvolať z funkcie. Podľa šéfa strany Roberta Fica sú dôvodom Kolíkovej vzťahy s rodinnou firmou Elektronika, ktorá mala zarábať na zmluvách v čase, keď je ministerka vo funkcii. Poslanec Richard Takáč (Smer-SD) v priestoroch Slovenského rozhlasu povedal, že ide o „preukázateľné pochybnosti“ a že je to „do očí bijúce“. „Mala by vyvodiť zodpovednosť a sama odstúpiť a nie čakať na to, či ju odvolá parlament alebo samotný premiér,“ podotkol.

Takáč očakáva rôzne scenáre, ako môže tento prípad vyvrcholiť, a to vrátane toho, že by ministerka sama odstúpila. Odmieta tvrdenie, že by Smer-SD inicioval odvolávanie Kolíkovej, aby ju dotlačil k úpravám podmienok kolúznej väzby. „Čo sa týka tejto zmeny, je to téma hnutia Sme rodina,“ podčiarkol podpredseda Smeru.

Kašper pripomenul, že tému kolúznej väzby začala Sme rodina preberať ešte minulý rok. „Je to najväčší zásah do osobnej slobody jednotlivca,“ myslí si. Nesúhlasí s tým, že niekto môže byť takto väznený 46 mesiacov až 5 rokov. Hnutie hovorí o skrátení tohto typu väzby na tri mesiace. Kašper dodal, že bývalý šéf Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský „je príkladom toho, že všetko nefunguje tak, ako by malo“. Narážal na to, že vo väzbe dosiaľ nebol ani zbavený mlčanlivosti.

Člen predsedníctva hnutia Sme rodina si tiež nemyslí, že za dianím okolo ministerky by mohol byť motív pomsty expremiéra Igora Matoviča (OĽANO). „Koalícia sa akoby reštartovala, schválili sme nové programové vyhlásenie vlády, máme nového premiéra Eduarda Hegera (OĽANO),“ uzavrel Kašper. Šéf Sme rodina Boris Kollár neskôr v sobotu povedal, že hnutie určite nebude v parlamente hlasovať s opozíciou za odvolanie Kolíkovej. Dodal, že v prípade, že by podobný návrh malo koaličné hnutie OĽANO, by bolo podľa neho treba zvažovať všetky pre a proti.

Parlament má o vyslovení nedôvery rokovať 10. mája. Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD. Šéf strany Robert Fico ozrejmil, že dôvodom majú byť podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej Kolíková figurovala. Namieta najmä zmluvy firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna. Zmluvné vzťahy medzi RTVS so spoločnosťou Elektronika má preveriť aj Rada RTVS. Ministerka spravodlivosti údajný prospech odmieta, podporu jej deklarujú poslanci Za ľudí a SaS. Naopak, poslanecký klub OĽANO tvrdí, že jej vysvetlenia mu nepostačujú. Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš v piatok (7. 5.) povedal, že po dohode so stranou Za ľudí spíšu všetky nejasnosti, ktoré majú, a predložia ich Kolíkovej, „aby ich jasne a dôveryhodne vysvetlila.“ V sobotu (8. 5.) majú o týchto skutočnostiach hovoriť s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) po jeho príchode z pracovnej cesty v Portugalsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko