Na hlavný obsah

V KDR vybuchla ďalšia sopka. Už druhá v priebehu jedného týždňa

Stalo sa tak v neobývanej oblasti.

V KDR vybuchla ďalšia sopka. Už druhá v priebehu jedného týždňa
Láva po erupcii sopky Nyiragongo na okraji mesta Goma v Konžskej demokratickej republike. (23. mája 2021) Foto: SITA/AP

Už druhá sopka vybuchla v priebehu niekoľkých dní neďaleko mesta Goma na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR). K najnovšej erupcii došlo presne týždeň po tom, čo sa prebudil k životu vulkán Nyiragongo; jeho výbuch spôsobil značné materiálne škody a donútil desaťtisíce ľudí utiecť zo svojich domovov. Píše o tom agentúra AP.

„Dnes v blízkosti neobývanej oblasti Virunga vybuchla sopka Murara,“ povedal novinárom hovorca konžskej vlády Patrick Muyaya. Virunga je prírodná rezervácia, v ktorej žije približne štvrtina svetovej populácie kriticky ohrozených horských goríl.

Gorila horská (Gorilla beringei beringei) je poddruhom gorily východnej (Gorilla beringei). Je to druhý najväčší primát na svete a vyskytuje sa iba na malom území v horskej oblasti na pomedzí KDR (niekdajšieho Zairu), Ugandy a Rwandy.

Aktívna sopka Nyiragongo vybuchla minulú sobotu 22. mája prvýkrát za posledných 20 rokov. Naposledy predtým to bolo v januári 2002, keď jej erupcia zabila približne 250 osôb a 120 000 ďalších ľudí sa ocitlo bez strechy nad hlavou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet