Na hlavný obsah

V Kongu odsúdili 30 ľudí na trest smrti za násilnosti počas osláv ramadánu

Pri potýčkach zomrel policajt.

V Kongu odsúdili 30 ľudí na trest smrti za násilnosti počas osláv ramadánu
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Za nepokoje počas osláv moslimského pôstneho mesiaca ramadán súd v Kongu udelil 30 trestov smrti. Informovala o tom v sobotu (15. 5.) agentúra AFP s odvolaním sa na súdne zdroje. V meste Kinshasa vo štvrtok (13. 5.) útočníci napadli policajtov a jedného z nich zabili.

Proces vysielaný v priamom prenose sa začal v piatok (14. 5.) a verdikt padol v sobotu skoro ráno. Konžské súdy síce pomerne často udeľujú tresty smrti, najmä členom ozbrojených skupín na východe krajiny, od roku 2003 ich ale Kongo nevykonáva. V praxi tak ide o doživotné tresty. Informáciu o verdikte agentúre AFP potvrdila obhajoba účastníkov konania.

Polícia na mieste zadržala 38 ľudí a okamžite ich previezla na súd, ktorý sa začal v piatok. Verejnoprávna televízia celý proces ukončený dnešným rozsudkom vysielala v priamom prenose. Web actualite.cd dodáva, že popri trestoch smrti bol jeden človek odsúdený na päť rokov väzenia a ostatní boli oslobodení. Súd údajne nemohol posúdiť zapojenie mladistvých, pretože to nespadá do jeho kompetencie, doplnil web.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet