Na hlavný obsah

V Mexiku objavili nový druh dinosaura

Údajne bol bylinožravcom, tvrdia vedci.

V Mexiku objavili nový druh dinosaura
Foto: inah.gob.mx

Archeológovia v Mexiku identifikovali nový druh dinosaura vďaka nálezu a rekonštrukcii až 73 miliónov rokov starých kostí. Informovala o tom v piatok (14. 5.) agentúra AFP. Živočích sa vyznačoval pestrofarebným hrebienkom a sluchom schopným zaznamenať zvuky s nízkou frekvenciou. Vedci nového dinosaura pomenovali Tlatolophus galorum.

Prvé zvyšky dinosaura objavili archeológovia v roku 2013. Vtedy našli v oblasti General Cepeda na severe Mexika jeho chvost. Nasledujúce výskumy viedli k objaveniu ďalších kostí vrátane lebky či 1,3 metra dlhého hrebeňa. Poskladanie a rekonštrukcia kostí potom umožnili pomenovanie nového druhu.

Podľa vedcov bol Tlatolophus galorum bylinožravcom. „Vieme, že jeho sluch bol schopný vnímať zvuky nízkej frekvencie, predpokladáme, že to bol pokojný a komunikatívny dinosaurus,“ uviedol mexický národný archeologický ústav (INAH), ktorý viedol výskum spolu s univerzitou v Mexiku (UNAM). Vedci sa tiež domnievajú, že dinosaurus vedel vydávať silné zvuky, aby odradil dravce. Jeho hrebienok bol údajne pestrofarebný.

Podľa archeológov sa kostra dinosaura dobre uchovala, pretože živočích pred 72 až 73 miliónmi rokov zahynul vo veľmi bahnitej vodnej ploche. Zdochlinu tak bahno rýchlo zakrylo, čo výrazne pomohlo k dobrej konzervácii kostí. Napríklad v prípade lebky sa zachovalo až 80 percent jej štruktúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet