Na hlavný obsah

V Mexiku zavraždili kandidátku na starostku. Priamo počas volebného mítingu

Pred júnovými voľbami zavraždili už takmer 90 kandidátov.

V Mexiku zavraždili kandidátku na starostku. Priamo počas volebného mítingu
Zavraždená mexická kandidátka na starostku Alma Barragán. Foto: Twitter

V juhomexickom štáte Guanajuato skupina ozbrojencov zastrelila v utorok (25. 5.) popoludní kandidátku na starostku počas volebného mítingu. V súvislosti s parlamentnými a miestnymi voľbami, ktoré sa v Mexiku budú konať o necelé dva týždne, už v krajine zavraždili takmer deväť desiatok politikov. Informovala o tom agentúra Europa Press. Tá rovnako uviedla, že v utorok došlo v inom mexickom štáte tiež k únosu kandidát na starostu.

Alma Barragánová, ktorú zastrelili v utorok v päťdesiattisícovom meste Moroleón v štáte Guanajuato, sa stala treťou zavraždenou političkou strany Občianske hnutie (MC) za dva týždne. Celkovo v Mexiku pred nadchádzajúcimi voľbami doteraz zavraždili 88 politikov, z toho 34 uchádzačov o niektorý volený úrad, uviedla mexická firma Etellekt, ktorá sa špecializuje na komunikačné stratégie a analýzu rizík. Podľa jej štatistiky zomreli v súvislosti s týmito voľbami tiež tri desiatky rodinných príslušníkov politikov.

Uneseným kandidátom na starostu je Omar Plancarte, uchádzač o miesto starostu mesta Uruapan v juhomexickom štáte Michoacán, ktorý kandiduje za ekologickú stranu PVOM. Minulý týždeň informovali miestne médiá o prípade z juhomexického štátu Chiapas, kde skupina obyvateľov niekoľko hodín zadržiavala kandidáta na starostu mesta San Cristóbal de las Casas Juana Salvadora Camacha z vládnej strany Morena a simulovaním jeho popravy obesením ho donútila zaplatiť 300 000 pesos (približne 12 000 eur).

https://twitter.com/then24dotcom/status/1397413674453712899

Aj pred voľbami v roku 2018 v Mexiku zavraždili približne 154 regionálnych politikov, volebných kandidátov či členov ich kampaní. Vraždami sa kriminálne gangy snažili zastrašiť voličov aj kandidátov. Denník El País v stredu (26. 5.) napísal, že cieľom tejto predvolebnej kriminality sú najmä kandidáti, ktorí by víťazstvom vo voľbách narušili hegemóniu na miestnych zastupiteľstvách a ohrozili tak ekonomické záujmy mnohých subjektov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet