Na hlavný obsah

V Poľsku sa otvorili bary a reštaurácie. Ľudia ich obsadili hneď o polnoci

Úder polnoci odpočítavali ako na Silvestra.

V Poľsku sa otvorili bary a reštaurácie. Ľudia ich obsadili hneď o polnoci
Ľudia vo Varšave oslavujú otvorenie barov a reštaurácií, ktoré boli v Poľsku zatvorené sedem mesiacov. Foto: SITA/AP

V Poľsku sa v sobotu (15. 5.) otvorili terasy reštaurácií, barov a kaviarní. Ľudia, ktorí sa tohto momentu nemohli dočkať, sa v nich usadili hneď po polnoci, informujú poľské médiá. V Poľsku tiež skončilo povinné nosenie rúšok v exteriéri, ľudia musia mať od soboty ochranu úst a nosa musia len vo vnútorných priestoroch.

„Rozhodli sme sa, že budeme odpočítavať ako na Silvestra,“ povedali portálu onet.pl ľudia čakajúci posledné minúty na otvorenie záhrad. „Je to pre nás sviatok normality,“ uviedli tiež. Chýbalo im po stretávannie so známymi, hudba, možnosti niekam vyraziť.

Varšavský primátor Rafal Trzaskowski podľa portálu gazeta.pl ľuďom nadšeným z uvoľnovania protipandemických opatrení odkázal, aby novú slobodu „využívali s rozumom“. „Prosím vás, myslite stále na bezpečnosť, ide o zdravie a život nás všetkých,“ vyzval. Medzi stolmi na terasách musia byť rozostupy 1, 5 metrov a obsadený môže byť len každý druhý. Od pondelka (17. 5.) sa do školy vrátia žiaci druhého stupňa, zatiaľ ich ale čaká rotačná výučba.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet