Na hlavný obsah

V prvom štvrťroku sa spomalil rast cien nehnuteľností

Hodnoty rastu cien sú najnižšie za posledných päť rokov.

V prvom štvrťroku sa spomalil rast cien nehnuteľností
Foto: TASR/ Štefan Puškáš

Rast cien nehnuteľností určených na bývanie sa v prvom štvrťroku 2021 výrazne spomalil, ceny boli medziročne vyššie len o 2 %. Ceny rástli pomalšie v porovnaní s rokom 2021, keď cenový nárast v jednotlivých štvrťrokoch dosahoval od 7,3 % do 13,1 %, informoval v pondelok (31. 5.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Kým v minulosti dosahovali vyššie ceny už existujúce nehnuteľnosti, teraz sa situácia zmenila a výraznejšie rástli ceny nových nehnuteľností. Medziročne narástli o 2,6 %.

„Pri existujúcich nehnuteľnostiach rast dosiahol 1,5 %. V obidvoch prípadoch ide o najnižšie hodnoty za posledných päť rokov,“ uviedol štatistický úrad.

V porovnaní s posledným štvrťrokom 2020, v takzvanom medzikvartálnom porovnaní, sa realizačné ceny znížili o 1,2 %. Pokles cien bol naposledy zaznamenaný pred viac ako tromi rokmi – v 3. štvrťroku 2018.

„Zníženie zaznamenali nové aj exitujúce nehnuteľnosti na bývanie, pričom výraznejší pokles sa prejavil pri starších nehnuteľnostiach. Realizačné ceny existujúcich nehnuteľností klesli oproti 4. štvrťroku 2020 v súhrne o 1,7 % a ceny nových nehnuteľností boli nižšie o 0,4 %,“ dodali štatistici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika