Na hlavný obsah

V Rusku zaregistrovali jednodávkovú vakcínu Sputnik Light

Preukázala účinnosť takmer 80 %.

V Rusku zaregistrovali jednodávkovú vakcínu Sputnik Light
Na snímke vakcína Sputnik V proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zdravotníctva zaregistrovalo jednodávkovú vakcínu Sputnik Light. Vo svojom tlačovom vyhlásení o tom vo štvrtok (6. 5.) informoval Ruský fond priamych investícii (RFPI).

RFPI, ktorý sa podieľal na financovaní vakcíny, dodal, že Sputnik Light „preukázal 79,4 percentnú účinnosť“. Zároveň pripomenul, že účinnosť vakcíny Sputnik V, podávanej v dvoch dávkach, je 91,6 %. Ubezpečil, že po imunizácii Sputnikom Light neboli zaregistrované žiadne závažné nežiaduce účinky.

RFPI dodal, že tieto výsledky vychádzajú z „údajov získaných v 28. deň po podaní injekcie v rámci ruského programu masového očkovania, a to v čase medzi 5. decembrom 2020 a 15. aprílom 2021“.

„Cena jednej dávky vakcíny Sputnik Light na zahraničných trhoch bude menej ako 10 dolárov,“ uvádza sa v správe RFPI. Túto vakcínu je možné skladovať pri teplote 2 až 8 stupňov Celzia, čo zjednodušuje logistiku, dodal RFPI.

RFPI vo svojom vyhlásení vyjadril presvedčenie, že „schéma aplikácie v jednej dávke umožní v krátkom čase imunizovať veľa  ľudí“ v nepriaznivej epidemiologickej situácii. Sputnik Light sa bude používať pre ľudí vo veku od 18 do 60 rokov.

Ruská vicepremiérka Taťjana Golikovová vo štvrtok na rokovaní s prezidentom Vladimirom Putinom uviedla, že táto vakcína sa začne používať, keď prejde registračnou procedúrou a schválením federálnymi úradmi.

Agentúra Interfax vo štvrtok informovala, že Sputnik Light sa bežne začne používať 1. januára budúceho roku.

Ruská vakcína Sputnik V bola schválená na použitie vo viac ako 60 krajinách sveta. Súhlas na jej používanie však zatiaľ nevydala ani Európska agentúra pre lieky (EMA) a ani americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Niektoré západné krajiny sú opatrné, pokiaľ ide o Sputnik V, pretože sa obávajú, že Kremeľ by ho mohol použiť ako nástroj na presadzovanie svojich záujmov, uviedla agentúra AFP.

Rusko zaregistrovalo vakcínu Sputnik V vlani v auguste 2020 – ešte pred tým, ako prešla záverečnou, treťou, fázou klinických testov, čo vyvolalo medzinárodnú kritiku a pochybnosti niektorých odborníkov. Následne odborný časopis The Lancet zverejnil štúdiu, podľa ktorej má ruská vakcína Sputnik V po podaní oboch dávok účinnosť 91,6 percenta pri zabránení symptomatickému priebehu koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet