Na hlavný obsah

V žltých a oranžových okresoch bude možné konzumovať aj v interiéroch

V okresoch s lepšou epidemickou situáciou sa povolia svadobné hostiny či kary.

V žltých a oranžových okresoch bude možné konzumovať aj v interiéroch
Na snímke hlavný hygienik Ján Mikas. Foto: SITA

Od pondelka 17. mája v okresoch v I. a II. stupni ostražitosti bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško (šatku alebo šál) a v týchto okresoch postačí rúško aj na hromadných podujatiach v exteriéri.

V okresoch, ktoré sa budú nachádzať v I. a II. stupni ostražitosti, bude možné konzumovať aj v interiéroch reštaurácií, avšak s kapacitnými obmedzeniami.

Svadobné hostiny, kary či večierky ostávajú zakázané v II. a III. stupni varovania, v I. stupni varovania bude môcť v interiéri byť najviac 25 ľudí, v exteriéri 50, v II. stupni ostražitosti v interiéri do 50 osôb a v exteriéri do 100 osôb. Vo štvrtok 13. mája to uviedol hlavný hygienik Ján Mikas s tým, že pri vstupe sa musia osoby preukázať negatívnym antigénovým (Ag) testom nie starším ako 24 hodín alebo PCR testom starým najviac 72 hodín.

Zmeny pri vstupe do obchodných domov…

Pri vstupe do obchodných domov sa vo všetkých okresoch ruší povinnosť merať teplotu, nebude potrebný ani negatívny test. Pre okresy v treťom stupni varovania trvá zákaz konzumovať jedlá a nápoje, v ostatných okresoch je ich konzumácia povolená podľa stupňa varovania. Sedacie sekcie a detské kútiky ostávajú uzatvorené.

TK_Novy Covid Automat Verzia 3_210513 by onlineeditori on Scribd

Na vstup do priestorov umelých kúpalísk vo všetkých okresoch bude potrebný Ag test nie starší ako 24 hodín alebo PCR test nie starší ako 72 hodín. Deťom do 10 rokov testy netreba.

Povolená kapacita kabínkových lanoviek závisí od farby okresu, maximálna kapacita hotelov a ubytovacích zariadení je stanovená v I. až III. stupni varovania na maximálne dve dospelé osoby alebo členov jednej domácnosti.

… aj pri fitnescentrách

Kapacita pri fitnescentrách je stanovená rozdielne na základe covidového automatu, pričom ich prevádzkovatelia si môžu vybrať medzi maximálnym fixným počtom zákazníkov a obmedzením na základe metráže jednotlivých zariadení. V I., II. a III. stupni varovania sa vyžaduje negatívny Ag test (nie starší ako 24 hodín) alebo PCR test starý najviac 72 hodín. Deti, rovnako ako pri umelých kúpaliskách, sa testami preukazovať nemusia.

V II. a III. stupni varovania budú povolené len individuálne prehliadky múzeí, galérií či výstavných siení, v okresoch s lepšou epidemickou situáciou sa maximálny počet osôb v skupine stanoví podľa covidového automatu.

V III. stupni varovania ostávajú divadelné, filmové a ďalšie kultúrne podujatia zakázané. V ostatných okresoch sa povoľujú interiérové filmové podujatia, maximálnu kapacitu určí farba okresu v covidovom automate, povolené je len (s výnimkou zelených okresov) sediace obecenstvo.

Podmienky pri návštevách zdravotníckych zariadení sa menia od 14. mája. Navštíviť ich budú môcť zaočkovaní (mRNA vakcínou – viac ako 14 dní po druhej dávke alebo vektorovou vakcínou – viac ako štyri týždne po prvej dávke), osoby s negatívnym testom (PCR nie starší ako 72 hodín alebo Ag starý najviac 24 hodín) alebo tí, ktorí prekonali covid (pred nie viac ako 180 dňami alebo dostali prvú dávku ľubovoľnej vakcíny do 180 dní od prekonania ochorenia a viac ako 14 dní po prvej dávke).

Od 15. mája sa umožní prítomnosť divákov na športových podujatiach v okresoch I. stupňa varovania a lepších, podmienkou je preukázanie sa PCR testom (nie starším ako 72 hodín) alebo Ag testom (nie starším ako 24 hodín). V I. stupni varovania môže byť kapacita hľadiska zaplnená najviac do 25 % jeho kapacity (maximálne však 250 ľudí v interiéri a 500 v exteriéri). Pre I. a II. stupeň ostražitosti platia pravidlá ako pri hromadných podujatiach. Organizátori budú povinní viesť evidenciu divákov a po 14 dňoch budú povinní ju zničiť.

Cestovateľská stratégia

S celoplošným testovaním už súčasný covidový automat nepočíta. „Ak by sa epidemiologická situácia zhoršovala a bolo by potrebné plošne testovať obyvateľov, museli by sme zareagovať aktualizáciou covidového automatu alebo vydaním nejakej vyhlášky,“ ozrejmil hlavný hygienik s tým, že odborníci s priebežnou aktualizáciou automatu na základe vývoja situácie počítajú.

Pracujú aj na takzvanej cestovateľskej stratégii, ktorá by mala upravovať karanténu po príchode zo zahraničia či ďalšie opatrenia.

„Pravdepodobne budú zakategorizované jednotlivé štáty, jednak štáty EÚ, ktoré sú rizikové a menej rizikové, a mimo EÚ, ku ktorým sa bude pravdepodobne pristupovať inak. Určite sa bude prihliadať aj na to, aká bude epidemiologická situácia v tých štátoch,“ priblížil Mikas.

Zdôraznil, že kým na Slovensku sa situácia zlepšuje, v niektorých iných krajinách je „alarmujúca.“ Predpokladá, že základné podmienky pre cestovateľov by mohli byť známe v priebehu budúceho týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko