Na hlavný obsah

Vakcína od AstraZenecy má aktuálne benefit len u ľudí nad 50 rokov, tvrdí ŠÚKL

Prípady krvných zrazenín boli zaznamenané u mladších.

Vakcína od AstraZenecy má aktuálne benefit len u ľudí nad 50 rokov, tvrdí ŠÚKL
Balenia očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19 od výrobcu AstraZeneca. Foto: TASR

Ukazuje sa, že pri nízkej cirkulácii vírusu má vakcína (od spoločnosti AstraZeneca, pozn. red.) benefit len u populácie nad 50 rokov. Na sociálnej sieti to uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Zdôvodňuje to tým, že pravdepodobnosť nákazy a následného úmrtia na ochorenie COVID-19 u mladšej populácie je pri priaznivej epidemiologickej situácii nízka. „Navyše, zriedkavé ale závažné prípady nezvyčajných krvných zrazenín boli zaznamenané najmä u očkovaných do 50 rokov,“ doplnil ŠÚKL.

Štátny ústav zároveň zdôraznil, že vakcína AstraZenecy s názvomVaxzevria je účinným nástrojom prevencie ochorenia COVID-19. Je však podľa neho potrebné prehodnotiť jej používanie tak, aby sa minimalizovali možné riziká. „Celkový pomer prínosov a rizík vakcíny aj naďalej zostáva pozitívny,“ uviedol. Doplnil, že na používanie vakcíny je potrebné nahliadať v kontexte celkovej situácie – epidemiologickej alebo situácie ohľadom dostupnosti iných vakcín.

Ministerstvo zdravotníctva v utorok (11. 5.) oznámilo, že pozastavuje očkovanie osôb, ktoré mali dostať vakcínu od AstraZenecy po prvý raz. Miesto nej dostanú vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Ako hlavný dôvod rezort uviedol, že je nedostatok týchto očkovacích látok. Osoby, ktoré majú mať druhú dávku vakcíny od AstraZenecy, ju dostanú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko