Na hlavný obsah

Vakcíny od Pfizeru a Moderny dostanú už aj ľudia od 45 rokov

Termíny sa naďalej budú prideľovať podľa veku a diagnóz.

Vakcíny od Pfizeru a Moderny dostanú už aj ľudia od 45 rokov
Zdravotná sestra pripravuje vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer-BioNTech. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva znížilo vekovú hranicu pre očkovanie mRNA vakcínami, teda tými od konzorcia Pfizer/BioNTech a Moderna, na 45 rokov. V sobotu (8. 5.) to oznámila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Záujemcovia o očkovanie vo veku 45 a viac rokov, ktorí sú zaregistrovaní prostredníctvom portálu korona.gov.sk, a ktorým ešte nebol pridelený termín očkovania, budú vo virtuálnej Čakárni presunutí do zoznamov čakateľov na vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech (vakcína Comirnaty) a Moderna,“ spresnila.

Dodala, že naďalej platí, že termíny očkovania bude systém po otvorení kapacít prideľovať „striktne podľa veku a diagnóz“. Záujemcovia mladší ako 45 rokov aj naďalej dostanú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca.

Ministerstvo pripomenulo, že v prvom kole sa prideľujú termíny seniorom starším ako 70 rokov, následne sa prideľujú termíny pacientom s vážnymi chronickými ochoreniami. V treťom kroku sa termíny prideľujú osobám starším ako 60 rokov a pacientom so stredne závažnými chronickými ochoreniami.

Dodalo, že chronicky chorým pacientom sa po zaregistrovaní prideľujú termíny na základe podkladov od zdravotných poisťovní. Podmienkou je, aby sa údaje záujemcu o očkovanie nachádzali v zoznamoch chronicky chorých pacientov, ktoré vypracovali zdravotné poisťovne.

Po pridelení termínov pre seniorov a chronicky chorých pacientov sa voľné očkovacie “sloty” vo vakcinačných centrách obsadzujú záujemcami, ktorí sú mladší ako 60 rokov zostupne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko