Na hlavný obsah

Vakcíny sú účinné proti všetkým mutáciám, vyhlásil Johnson

Na severozápade Anglicka dominuje indický variant.

Vakcíny sú účinné proti všetkým mutáciám, vyhlásil Johnson
Na snímke očkovanie proti koronavírusu a vpravo britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Britský premiér Boris Johnson v stredu (19. 5.) vyjadril presvedčenie, že vakcíny proti ochoreniu COVID-19 sú účinné proti všetkým jeho variantom vrátane indickej mutácie. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

Premiér počas tradičnej hodiny otázok v Dolnej snemovni britského parlamentu zdôraznil, že údaje o účinnosti vakcín sa pravidelne posudzujú a naposledy sa tak stalo minulú stredu (12. 5.).

Johnson vo svojich odpovediach hovoril aj o šírení indického variantu v mestách Bolton a Blackburn na severozápade Anglicka, kde už táto mutácia predstavuje väčšinu prípadov. Poďakoval pritom tamojším obyvateľom, že sa dávajú očkovať, píše BBC.

Britský premiér minulý týždeň naznačil, že šírenie indického variantu by mohlo potenciálne narušiť ďalšie uvoľňovanie opatrení v Anglicku, ku ktorému by malo dôjsť v priebehu júna.

V stredu Johnson ľudí opätovne upozornil, aby necestovali na dovolenky do krajín so zvýšeným rizikom nákazy, medzi ktoré patria aj Francúzsko, Grécko a Španielsko. Ľudia by do týchto krajín mali cestovať len „mimoriadnych prípadoch“, zdôraznil.

Britská vláda od pondelka (17. 5.) zmiernila obmedzenia týkajúce sa cestovania do zahraničia. Krajiny sveta rozdelila na základe rizika do troch kategórií. Najprísnejšie reštrikcie platia pre „červené“ krajiny, odkiaľ do Británie vpúšťajú len britských občanov a ľudí s trvalým pobytom v Spojenom kráľovstve. Miernejšie opatrenia platia v prípade „jantárových“ a „zelených“ krajín.

Líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer premiéra vyzval, aby zrušil tento nový systém, ktorý je podľa neho poznačený „zmätkom a vzájomne si odporujúcimi“ informáciami. Mnohí Briti podľa Starmera cestujú do krajín s vyšším rizikom nákazy, avšak vláda nemá presné informácie o ich počte.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet