Na hlavný obsah

Vedci v Brazílii potvrdili výskyt novej mutácie koronavírusu

Krajina je "semeniskom" nových variantov.

Vedci v Brazílii potvrdili výskyt novej mutácie koronavírusu
Zdravotní pracovníci privážajú pacienta s podozrenímna ochorenie COVID-19 do nemocnice v hlavnom meste Brazília. Foto: TASR/AP

Vedci v stredu (26. 5.) potvrdili výskyt nového miestneho variantu koronavírusu v Brazílii. Ten sa šíri vo viacerých mestách v brazílskom štáte Sao Paulo, uviedla agentúra EFE. Nový variant sa vyznačuje mutáciou L452R, ktorá je typická aj pre takzvaný indický variant. Podľa epidemiológov sa situácia v Brazílii, ktorá má druhý najvyšší počet úmrtí na covid na svete, zlepšuje aj pre vznik nových mutácií veľmi pomaly.

Nový variant vedci zachytili v 21 mestách štátu Sao Paulo. Najväčší výskyt zaznamenali v meste Porto Ferreira, kde žije 57 000 ľudí. Sao Paulo patrí k brazílskym štátom, ktoré pandémia zasiahla najviac.

Nový variant obsahuje mutáciu charakteristického spike proteínu L452R, ktorá je typická pre takzvaný indický variant (B. 1. 617). Táto mutácia je podľa agentúry EFE spájaná s väčšou nákazlivosťou a odolnosťou proti vakcíne. Výskumníci sa domnievajú, že nový variant P. 4 je príbuzný s variantom P. 1, ktorý sa prvýkrát rozšíril v Amazónii. Podľa brazílskeho ministerstva zdravotníctva je variant P. 1 až trikrát infikekčnejší ako predchádzajúce varianty koronavírusu.

Prvé prípady indickej mutácie zaznamenala Brazília minulý týždeň. Nakazila sa ňou posádka nákladnej lode, ktorá zakotvila v štáte Maranhao na severovýchode krajiny.

V utorok (25. 5.) Brazília, kde žije 212 miliónov ľudí, hlásila vyše 73 000 nových prípadov koronavírusu za predchádzajúcich 24 hodín. Od začiatku pandémie sa infekcia preukázala u 16,2 milióna ľudí. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v Brazílii už 19 452 ľudí, za posledných 24 hodín to bolo takmer 2 200 osôb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet