Na hlavný obsah

Veľké uvoľnenie opatrení pre zaočkovaných a uzdravených je v Nemecku o krok bližšie

Títo ľudia nebudú potrebovať negatívny test.

Veľké uvoľnenie opatrení pre zaočkovaných a uzdravených je v Nemecku o krok bližšie
Na snímke žena podstupuje očkovanie vakcínou AstraZeneca v automobile na parkovisku supermarketu v Pforzheimu v južnom Nemecku. Foto: TASR/AP

Nemecký parlament vo štvrtok (6. 5.) vyslovil súhlas s uvoľnením protiepidemických opatrení pre plne zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 a uzdravených. Ak v piatok (7. 5.) schváli návrh aj Spolková rada, ktorá zastupuje priamo nemecké spolkové krajiny, vyliečení a vakcinovaní nebudú od víkendu potrebovať testy a nebude sa ich týkať ani karanténa. Naďalej ale budú musieť nosiť rúška.

Za návrh nového karanténneho nariadenia, ktorý už v utorok (4. 5.) schválila vláda kancelárky Angely Merkelovej, hlasovala vládna koalícia konzervatívcov CDU/CSU a sociálnych demokratov z SPD, ale tiež opoziční Zelení a postkomunistická Ľavica. Proti bola Alternatíva pre Nemecko (AfD). Táto strana, ktorá je považovaná za populistickú až krajne pravicovú, dlhodobo kritizuje všetky karanténne opatrenia. Liberáli z FDP sa hlasovania zdržali.

Očkovaní a vyliečení už nebudú potrebovať testy, ak budú chcieť využiť služby kaderníctiev alebo obchody nepredávajúce tovar dennej potreby. Zaočkovaných a uzdravených sa tiež nebudú týkať obmedzenia nočného vychádzania alebo limitu pre počet účastníkov súkromných stretnutí. Potrebná nebude ani izolácia po kontakte s infikovanými.

Úprava podmienok bude mať prínos aj pre ľudí zo zahraničia, ktorí sú zaočkovaní, alebo ochorenie prekonali. Nemecko totiž nebude trvať na povinnej vstupnej izolácii, ktorá je desaťdňová a ktorú je možné skrátiť po piatich dňoch negatívnym testom. Oslobodenie od karantény sa však nebude týkať príchodu z oblastí s mutáciami. Nemecko aktuálne v Európe neeviduje žiadnu oblasť s mutáciami, ktorými sú napríklad India s Brazíliou. Pri ceste z takýchto krajín ostáva povinnosť 14-dňovej izolácie bez možnosti skrátenia.

Výhody budú mať zaočkovaní, ktorých plne imunizovali vakcínou schválenou v Európskej únii, respektíve evidovanou Inštitútom Paula Ehrlicha (PEI), ktorý v Nemecku funguje ako liekový regulátor. Úplné zaočkovanie v prípade látok od spoločností Pfizer/BioNTech, AstraZeneca a Moderna znamená dve dávky a v prípade preparátu od firmy Johnson & Johnson jednu dávku. Od záverečnej dávky musia uplynúť aspoň dva týždne. Doklad o očkovaní môže byť nielen v papierovej, ale aj v digitálnej podobe. Ak nebude v nemčine, postačí verzia v angličtine, francúzštine, taliančine či španielčine.

Uzdravenie sa bude vykazovať pozitívnym výsledkom PCR testu, čo osvedčí, že ľudia boli infikovaní. Tento pozitívny test musí byť starý najmenej 28 dní a najviac pol roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet