Na hlavný obsah

Verím, že sa dohodneme na spoločnom riešení, povedal Kollár o zmenách pri kolúznej väzbe

Nechcem v koalícii vytvárať rozkol, dodal.

Verím, že sa dohodneme na spoločnom riešení, povedal Kollár o zmenách pri kolúznej väzbe
Na snímke ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto: TASR

Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár verí, že s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) sa dohodnú na jednom spoločnom riešení pri podmienkach kolúznej väzby. Kollár to uviedol v stredu (5. 5.) s tým, že nechce v koalícii vytvárať rozkol.

Kollárova poslankyňa Petra Hajšelová ešte v apríli do parlamentu predložila zákon o zmene podmienok kolúznej väzby, pričom nový návrh tohto zákona už pripravovala aj šéfka rezortu spravodlivosti. Koaličná rada Hajšelovej návrh neschválila, strana Za ľudí ho vetovala. Kolíková označila predloženie vlastného návrhu hnutia Sme rodina za porušenie koaličnej zmluvy.

Musíme dávať veľký pozor, kto sa v kolúznej väzbe ocitne, na ako dlho, za akých okolností a pod akými dôkazmi a ťarchami,“ poznamenal Kollár a dodal, že témou rokovaní s Kolíkovou sú výnimky z kolúznej väzby. „V kolúznej väzbe sú ľudia, ktorí nie sú odsúdení, treba sa na nich pozerať ako na nevinných a veľmi veľká časť z nich je aj oslobodená,“ podotkol šéf parlamentu a dodal, že kolúzna väzba môže ľuďom zruinovať život či zničiť rodinu a kariéru.

Kolíková rokovania s Kollárom označila za dialóg. „Dôkazom je aj to, že sme tu teraz spolu,“ povedala ministerka na spoločnej tlačovej konferencii po inšpekcii v bratislavskom ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody. Uviedla, že pozície strany Za ľudí a hnutia Sme rodina nie sú schodné. Povedala, že kolúznu väzbu treba vnímať v rámci celého trestného procesu a dodala, že je pripravená urobiť kompromis.

Kollár vyhlásil, že dôvodom na zmeny v kolúznej väzbe je aj prípad Vladimíra Pčolinského. Bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) zadržali 11. marca a stíhaný väzobne je od 29. marca. Čelí obvineniam, že vzal úplatok od podnikateľa Zoroslava Kollára, ktorý si tak chcel zabezpečiť, aby ho SIS prestala sledovať. Malo ísť o sumu 40 000 eur. Pčolinský naďalej ostáva v kolúznej väzbe po tom, čo Špecializovaný trestný súd 29. apríla zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby. Kollár pripomenul, že v Česku môže kolúzna väzba trvať najviac tri mesiace a v Rakúsku dva. Podľa Kollára trvala tri mesiace aj „v monarchii.“

Áno, robíme to aj kvôli Vladovi Pčolinskému,“ priznal Kollár s tým, že túto tému hnutie Sme rodina otvorila vlani na jeseň. Pčolinský bol nominantom hnutia Sme rodina na šéfa SIS, jeho manželka Adriana a brat Peter sú poslancami Národnej rady SR.

Hajšelová je pripravená stiahnuť svoj návrh. „Rokovania prebiehajú a pevne verím, že na detailoch sa s pani ministerkou dohodneme a ja som potom pripravená svoj poslanecký návrh stiahnuť,“ povedala poslankyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko