Na hlavný obsah

Verstappen s Red Bullom ovládol Veľkú cenu Monaka

Mercedes zostal bez pódia.

Verstappen s Red Bullom ovládol Veľkú cenu Monaka
Na snímke holandský pilot formuly 1 Max Verstappen na monoposte Red Bull oslavuje víťazstvo vo Veľkej cene Monaka, piatych pretekoch seriálu F1 na mestskom okruhu v Monte Carle v nedeľu 23. mája 2021. Foto: TASR/AP

Holanďan Max Verstappen na Red Bulle v nedeľu (23. 5.) zvíťazil na Veľkej cene Monaka, piatych pretekoch seriálu F1. Druhý finišoval Španiel Carlos Sainz na Ferrari, tretí skončil Brit Lando Norris na McLarene. Majster sveta Lewis Hamilton obsadil rovnako ako v kvalifikácii 7. priečku a v priebežnom poradí sezóny klesol na druhé miesto za Verstappena, ktorý má štvorbodový náskok. Pre  23-ročného Verstappena je to prvýkrát v kariére, čo sa ocitol na čele priebežného poradia. Šieste preteky sezóny 2021 sú na programe 6. júna v Azerbajdžane.

Charles Leclerc si síce v kvalifikácii vyjazdil svoju ôsmu pole position v kariére, ale krátko pred pretekmi ho zradila prevodovka, ktorú mechanici nestihli opraviť. Monačan tak na domácom okruhu vôbec neodštartoval. Naopak, v 19-člennom štartovom poli nechýbal Mick Schumacher. Ten dostal od komisárov pretekov povolenie štartovať, hoci v kvalifikácii, do ktorej nenastúpil pre poškodenie monopostu po havárii v tréningu, nesplnil limit 107 % času najrýchlejšieho jazdca.

Úvod pretekov a aj ich prvá tretina priniesli pokojné dianie. Po štarte si Verstappen postrážil prvú priečku pred Bottasom. V úzkych uličkách Monte Carla mal líder šampionátu Hamilton problém vylepšiť si siedmu priečku zo štartu.

Záverečné kolo odmávala Serena Williamsová

K prezúvaniu monopostov došlo po 30. kole, v ktorom Hamilton odštartoval návštevy boxov. Mechanici bez problémov prezuli jeho Mercedes, no jeho tímový kolega Bottas nemal toľko šťastia. Pre problémy s výmenou pravej prednej pneumatiky musel odstúpiť z pretekov, v ktorých sa hotoval zužitkovať sľubnú štartovú pozíciu (3.). Krátko na to zaujal Vettel, ktorý sa pri výjazde z boxov zaradil pred Gaslyho s Hamiltonom. Tí súperili o 5. priečku, no na tú sa posunul práve Vettel.

Medzi monopostami boli pomerne veľké odstupy, prvý Verstappen mal v polovici pretekov štvorsekundový náskok pred druhým Sainzom a 13-sekundový na tretieho Norrisa. V 68. kole prezul Hamilton v snahe získať bod navyše za najrýchlejšie kolo. To v tej chvíli patrilo Cunodovi, ktorý zároveň vytvoril aj traťový rekord. Hamilton sa vďaka výrazným odstupom vrátil na trať na 7. pozícii. Krátko na to ho Verstappen predbehol o kolo. Netrvalo dlho a Cunodov čerstvý rekord vylepšil Hamilton.

Posledné kolo odmávala americká tenistka Serena Williamsová a Verstappen si bez problémov prišiel po druhé víťazstvo v sezóne a dvanáste v kariére.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport