Na hlavný obsah

Vietnam hlási výskyt nového variantu covidu: Ide o hybrid indickej a britskej mutácie

Podľa tamojšieho ministra sa rýchlo šíri vzduchom.

Vietnam hlási výskyt nového variantu covidu: Ide o hybrid indickej a britskej mutácie
Na snímke zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku žene v Hanoji. Foto: TASR/AP

Vietnam objavil nový variant covidu, ktorý je kombináciou indickej a britskej mutácie. Nový variant sa rýchlo šíri vzduchom, uviedol podľa miestneho internetového spravodajského serveru VnExpress vietnamský minister zdravotníctva Nguyen Thanh Long.

Vietnamu sa vlani darilo držať šírenie choroby pod kontrolou. Teraz však bojuje s novým ohniskom a choroba sa šíri rýchlejšie. Od konca apríla sa infikovalo 3 600 ľudí v 31 z 63 miest a provincií. To je viac ako polovica z celkového počtu infikovaných, napísala agentúra Reuters.

„Po sekvenovaní génov u novozistených pacientov sme objavili nový variant, ktorý je kombináciou indickej a britskej mutácie,“ vyhlásil podľa VnExpress minister. „Presnejšie, je to indický variant s mutáciami, ktoré pôvodne patrili britskému variantu,“ dodal s tým, že Vietnam novoodhalený variant čoskoro predstaví.

Nový variant sa prenáša rýchlejšie ako predtým známe typy. Laboratórne kultúry nového variantu ukázali, že vírus sa replikoval veľmi rýchlo, čo vysvetľuje, prečo sa vo veľmi krátkom čase objavilo na rôznych miestach toľko nových prípadov, uviedol Long.

Krajina na juhovýchode Ázie doteraz oznámila 6 396 infikovaných, z toho 47 zomrelo. Krajina má takmer 98 miliónov obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet