Na hlavný obsah

Vietnam pozastaví zahraničné lety do Hanoja. Chce tiež masívne testovať

Krajinu môže ohrozovať dvojitá mutácia.

Vietnam pozastaví zahraničné lety do Hanoja. Chce tiež masívne testovať
Život vo Vietname. Foto: SITA/AP

Vietnam v pondelok (31. 5.) uviedol, že od utorka (1. 6.) na týždeň pozastaví medzinárodné lety do metropoly Hanoj v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Nechá tiež otestovať všetkých deväť miliónov obyvateľov Ho Či Minovho Mesta. V najväčšom vietnamskom meste začali od pondelka platiť prísnejšie opatrenia proti ochoreniu COVID-19, ktoré zakazujú zhromažďovanie viac ako desiatich ľudí. Medzinárodné lety do Ho Či Minovho Mesta, pozastavené už skôr, nebudú podľa nového nariadenia možné minimálne do 14. júna. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Ho Či Minovo Mesto je obchodnou metropolou takmer stomiliónovej krajiny, kde sa tento mesiac výrazne zhoršila epidemická situácia. Dôvodom môže byť nový variant koronavírusu, ktorý je kombináciou indickej a britskej mutácie. Vietnamská vláda o ňom informovala v sobotu a podľa nej sa prenáša rýchlejšie ako predtým známe varianty.

Už v piatok (28. 5.) sa v Ho Či Minovom Meste zatvorili obchody a reštaurácie a až do odvolania sa tam nekonajú bohoslužby. Jedno z ohnísk nákazy bolo v poslednom čase v miestnom kostole, kde veriaci sedeli tesne vedľa seba bez toho, aby mali rúška, a spievali. Pozitívny test na koronavírus potom malo najmenej 125 z nich. V husto obývanej štvrti Go Vap, kde sa kostol nachádza, môžu ľudia oddnes vychádzať z domu len v najnutnejších prípadoch.

Vietnamský štátny denník Vietnam News napísal, že úrady v Ho Či Minovom Meste budú schopné otestovať denne na koronavírus stovky tisíc ľudí. Pri tomto tempe by testovanie trvalo viac ako štyri mesiace, podotýka BBC News. Ako prvé prídu na rad najohrozenejšie skupiny, medzi ktorých patria aj robotníci z priemyselných parkov a členovia náboženských združení, napísal denník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet