Na hlavný obsah

Viskupič označil situáciu v koalícii za „krehkú.“ Podľa Kremského chce vláda vydržať

Exminister práce Ján Richter to vidí inak.

Viskupič označil situáciu v koalícii za „krehkú.“ Podľa Kremského chce vláda vydržať
Zľava dole podpredseda sociálneho výboru Ján Richter (Smer-SD), nad ním predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) a vpravo predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS). Foto: RTVS

Koalícia vedie diskusiu a je nastavená na to, aby vydržala ďalšie tri roky. V relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko to uviedol predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO) s tým, že je na jeho vkus „príliš verejná a málo vecná“. Reagoval najmä na verejné a na seba nadväzujúce výstupy ministra financií a predsedu OĽANO Igora Matoviča a ministra hospodárstva a lídra SaS Richarda Sulíka. Na otázku moderátorky, či sa po vládnej kríze udiala zásadná zmena v atmosfére, predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) uviedol, že situácia je „krehká“. „Situácia v koalícii je krehká, ale sme tu všetci na to, aby sme hľadali riešenia,“ povedal.

Bývalý minister práce a predseda sociálneho výboru Ján Richter (Smer-SD) sa domnieva, že koalícia „nevydrží“. „Po niekoľkých mesiacoch aj napriek tomu, že došlo k výmene premiéra, sa nič nezmenilo,“ zhodnotil.

Kremský: Zmeny v rozpočte sa musia vždy robiť v skrátenom konaní

Koalíciu aktuálne rozdeľuje téma navýšenia výdavkom štátneho rozpočtu. Ministerstvo financií žiadalo navýšenie o 3,4 miliardy eur prijať v skrátenom konaní, proti čomu sa postavila SaS. Robiť v strede roka úpravu rozpočtu podľa Viskupič nie je „bežná vec““ zdôraznil ale, že SaS si uvedomuje potrebu úpravy, no považuje za nevyhnutné dosiahnuť kompromis.

„Hovoríme, že by bolo dobré počkať, aby sa urobili júnové prognózy, kde sa ukáže, že sa ekonomika štartuje a takisto sa zvyšuje výber DPH. Zmenu rozpočtu by sme mali urobiť na aktuálnych dátach,“ uviedol s tým, že by mala prejsť debata o jednotlivých výdavkoch v navýšení. Podmienky, za akých chcel rezort vnútra navýšenie výdavkov prijať, označil za „extrémne skrátené„. Kremský to považoval za nevyhnutné. „Zmeny v rozpočte sa musia vždy robiť v skrátenom konaní, aby vedeli čo najskôr vstúpiť do platnosti,“ vysvetlil. Dodal, že sa tak v rovnakých prípadoch dialo aj v minulosti.

Richter vidí rozvrat verejných financií

Obaja sa zhodli v prognóze, že ekonomická situácia sa v najbližšom období bude zlepšovať, vďaka čomu sa zlepší aj výber daní, a teda príjmy do štátnej pokladnice. Richter nerozumie, prečo je v takejto situácii potrebné navýšiť výdavky o ďalšie miliardy a novelu rozpočtu označil za „rozvrat verejných financií.“

Kremský dodal, že napriek priaznivému vývoju je potrebné vytvárať poistky a rezervy, keďže nikto nevie, čo sa bude diať na jeseň. Avizoval, že koalícia pracuje na tom, aby sa dohodla a už existuje „90 % zhoda na novele“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko