Na hlavný obsah

Víťazom 8. etapy Gira Francúz Lafay, Saganov konkurent odstúpil

Na čele celkového poradia zostáva Maďar Valter.

Víťazom 8. etapy Gira Francúz Lafay, Saganov konkurent odstúpil
Na snímke Francúz Viktor Lafay oslavuje víťazstvo v 8. etape Giro d'Italia. Foto: SITA/AP

Francúzsky cyklista Victor Lafay z tímu Cofidis triumfoval v 8. etape Giro d’Italia. V cieli 170 km dlhej trasy z Foggie do Guardia Sanframondi mal náskok 36 sekúnd pred Talianom Francescom Gavazzim z EOLO-Kometa a 37 pred Nemcom Nikiasom Arndtom z DSM. Slovenský cyklista Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe o popredné priečky nebojoval.

Dvadsaťpäťročný Lafay si pripísal premiérové profesionálne prvenstvo. V celkovom hodnotení sa na popredných priečkach nič nezmenilo. Naďalej vedie Maďar Atilla Valter z Groupama-FDJ o 11 sekúnd pred Belgičanom Remcom Evenepoelom z Deceunincku – QuickStep.

Etapa mala prívlastok kopcovitá a vyhovovala adeptom na víťazstvo z úniku. Lenže v úvode fúkal silný vietor a kandidáti na celkový triumf mali intenzívny záujem držať sa na predných pozíciách. Viacero pokusov o únik pokryli, neúspešná bola aj snaha Petra Sagana.

Únik dňa sa vytvoril až pri nájazde do prvých kopcov približne 70 kilometrov po štarte. Dostala sa do neho deviatka jazdcov. Najvyššie v celkovom poradí z nej bol Portugalčan Nelson Oliveira z Movistaru, ktorý mal na štarte manko približne 15 minút na ružový dres. Zo známych mien bol vpredu ešte aj kolumbijský šprintér Fernando Gaviria z UAE Team Emirates. Tomu pred štartom etapy patrila v bodovacej súťaži 8. priečka s 15-bodovou stratou na šiesteho Sagana, no účasťou v úniku si svoje šance v boji o cyklámenový dres vylepšil. Obzvlášť, keď vzápätí prišla správa, že líder bodovačky Caleb Ewan odstúpil z Gira pre bolesť kolena.

Odstúpenie Ewana v praxi znamená, že slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) sa v bodovacej súťaži posunul na 5. priečku a na belgického lídra Tima Merliera (Alpecin-Fenix) stráca 26 bodov. Za Ewanom zaostával Slovák o 49 bodov.

Gaviria podľa očakávania získal maximálny počet 12 bodov na rýchlostnej prémii v Campobasse. Približne 50 km pred koncom jazdci vyšli na najvyšší bod trate, horská prémia 2. kategórie na Bocca della Selva sa stala korisťou Belgičana Kobeho Goossensa z Lotto Soudal. Potom čakalo na cyklistov klesanie a záverečný dojazd so stúpaním 4. kategórie v dĺžke 3,5 km s priemerným sklonom 6,7%. V ňom preukázal najviac síl Lafay a s prehľadom zvíťazil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport