Na hlavný obsah

Vláda schválila použitie vakcíny Sputnik V, očkovať sa ňou začne čoskoro

Využije sa dvestotisíc dávok.

Vláda schválila použitie vakcíny Sputnik V, očkovať sa ňou začne čoskoro
Vakcínou Sputnik V sa hromadne očkuje vo viacerých krajinách. Foto: TASR/AP

Ruskou vakcínou Sputnik V sa môže začať očkovať najneskôr 8. júna. Vláda v stredu (26. 5.) schválila návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) na použitie tejto očkovacej látky.

Z materiálu vyplýva, že najneskôr do 7. júna musí minister zabezpečiť všetky úkony k očkovaniu touto vakcínou, a to množstvom 200 000 dávok, ktoré sa aktuálne nachádzajú na Slovensku.

Ministerstvo zdravotníctva musí vydať záväzné usmernenie, ktoré zabezpečí, že všetci občania, ktorým podali vakcínu Sputnik V, budú v prípade výskytu potenciálnych vedľajších účinkov „okamžite lekárom manažovaní v súlade s odbornými odporúčaniami“.

Už len podľa európskych pravidiel

Podľa Lengvarského sa čakáreň na očkovanie touto vakcínou spustí skôr ako 7. júna. Pripomenul, že preparát bude k dispozícii pre záujemcov vo veku od 18 do 60 rokov a zodpovednosť za závažné nežiaduce vedľajšie účinky preberie štát.

Slovensko s určitosťou využije zatiaľ len spomenutých 200 000 dávok. „Ostatné už iba vtedy, keď budú schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA). Pri ďalších prípadných nákupoch sa bude postupovať striktne podľa európskych pravidiel,“ povedal.

Očakáva, že štát čoskoro zaplatí za množstvo vakcín, ktoré použije. „Požiadame ruskú stranu o faktúru a zaplatíme ju,“ dodal. Tiež uviedol, že sám by sa touto vakcínou nedal zaočkovať a ani by to neodporučil svojim blízkym.

Vyhovujúci výsledok

Z výsledkov laboratórnych testov, ktoré sa ukončili 16. apríla, vyplýva, že vo všetkých ukončených parametroch kontrolovaná vakcína vyhovela špecifikáciám dokumentácie výrobcu.

„Vyhovujúci výsledok v skúške špecifická aktivita potvrdil, že vakcína vyvoláva požadovanú imunitnú odpoveď. Vyhovujúca bola aj skúška na stanovenie celkového proteínu, zvyškového proteínu bunkových kultúr, identifikácie a špecifickej bezpečnosti,“ píše sa v materiáli.

SaS aj Za ľudí s jasným postojom

Koaličná strana SaS hlasovala za to, aby to množstvo dávok, ktoré sa nachádza v krajine, pustilo do obehu. „Aby sa tieto vakcíny použili s informovaným súhlasom a dobrovoľne – pre ľudí, ktorí si ich naozaj vyberú,“ povedal predseda liberálov Richard Sulík (SaS). Podotkol však, že stále vidí za problematické, že chýba hodnotenie EMA či Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Dvestotisíc dávok sa podľa neho môže minúť, pri ďalších by ale mohol byť problém. Pozrel si viacero prieskumov, z ktorých mu vyplynulo, že reálne má o túto vakcínu na Slovensku záujem zhruba 89 000 ľudí.

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová sa v stredu zdržala hlasovania na vláde v súvislosti s touto témou. Stále vidí ako problém to, že by sa malo očkovať neregistrovanou vakcínou. „Na ministrovi zdravotníctva teraz je, aby určil presné parametre očkovania a to, ako sa budú monitorovať vedľajšie účinky,“ podotkla. Jej stranícka kolegyňa Mária Kolíková hlasovala proti.

Kolíkovú prekvapilo, že predmetom uznesenia vlády má byť aj rozhodnutie o vakcinácii vakcínou Sputnik V. Uviedla to v stredu večer na sociálnej sieti. „Prekvapilo ma to preto, pretože som presvedčená, že rozhodnutie o tom, aká vakcína má byť použitá, je výlučná právomoc ministra zdravotníctva (Vladimíra Lengvarského). Je to, jednoducho, odborné rozhodnutie a vláda nemôže v tomto suplovať odborné rozhodnutie ministra,“ povedala.

Podľa ministerky spravodlivosti výlučne minister zdravotníctva a jeho ministerstvo môže rozhodnúť o tom, či daná vakcína je bezpečná a vhodná na to, aby bolo umožnené ľuďom sa ňou očkovať.

Lengvarský zdôraznil, že vládu chcel informovať o plusoch a mínusoch očkovania touto vakcínou. V budúcnosti podľa neho nebude potrebné riešiť tieto otázky na vláde, keďže sa bude postupovať podľa európskych pravidiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko