Na hlavný obsah

Vláda schválila zrušenie nákupu antigénových testov do pohotovostných zásob

Odporučila to pandemická komisia.

Vláda schválila zrušenie nákupu antigénových testov do pohotovostných zásob
Na snímke antigénové testy na ochorenie COVID-19. Foto: TASR

Antigénové testy sa už nebudú musieť nakupovať do pohotovostných zásob prostredníctvom štátnych hmotných rezerv. Zrušenie uznesenia na ich zabezpečenie schválila v stredu (5. 5.) vláda na základe odporúčania pandemickej komisie.

Do tendra na nákup antigénových testov, ktorý vyhlásila Európska komisia (EK), sa Slovensko zapojilo vlani v novembri. EK následne podpísala so spoločnosťami rámcové zmluvy na nákup antigénových testov v mene zúčastnených členských štátov koncom februára. Členské štáty podľa pravidiel tendra môžu osloviť a podpísať špecifické zmluvy so spoločnosťami, ktoré vychádzajú z podmienok rámcových zmlúv.

Ministerstvo zdravotníctva v návrhu na zrušenie uznesenia uviedlo, že oslovilo uchádzačov podľa hodnotiaceho poradia, ktoré určila EK a „vybralo spomedzi úspešných uchádzačov tých, ktorí sú schopní dodať v čo najkratšom čase najväčší objem testov pri najnižšej možnej cene.“ Doplnilo, že vo februári došlo k podpisu zmlúv.

„Vzhľadom na podpísanie špecifických zmlúv nebolo potrebné realizovať tvorbu pohotovostných zásob prostredníctvom Správy štátnych hmotných rezerv na základe uznesenia vlády,“ vysvetľuje rezort zdravotníctva v predloženom materiáli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko