Na hlavný obsah

Vo Svidníku objavili bombu z druhej svetovej vojny, obyvateľov evakuovali

Išlo o 100 kilogramovú mínovo-leteckú bombu.

Vo Svidníku objavili bombu z druhej svetovej vojny, obyvateľov evakuovali
Na snímke záchranné zložky na Partizánskej ulici vo Svidníku, ktoré zasahujú z dôvodu nájdenia leteckej bomby z obdobia druhej svetovej vojny. Foto: TASR

V súvislosti s nálezom leteckej bomby z obdobia druhej svetovej vojny evakuovali v utorok (11. 5.) večer obyvateľov viacerých ulíc vo Svidníku. Dosah munície nájdenej pri výkopových prácach pyrotechnik určil na minimálne 500 metrov. Evakuovaným mesto ponúklo priestory kina.

„Pri výkopových prácach bola nájdená munícia z druhej svetovej vojny. Po príchode pyrotechnika bolo zistené, že ide o 100 kilogramovú mínovo-leteckú bombu,“ uviedol riaditeľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru vo Svidníku Jaroslav Suvák. Vzhľadom na možný dosah munície museli evakuovať obyvateľov približne 80 rodinných domov.

„Otvorili sme kino, chceli sme tam zabezpečiť kompletné podmienky aj vzhľadom na epidemickú situáciu, pretože nemôžeme všetkých sústrediť do jedného priestoru. Tak sa to snažíme takto rozdistribuovať,“ ozrejmila primátorka mesta Marcela Ivančová. S evakuáciou začali približne okolo 20.00 h. Ako dodala, mnoho ľudí pomoc mesta nepotrebuje, využil možnosť navštíviť svojich príbuzných.

Obyvatelia sa do svojich domovov vrátili okolo 2.00 h v noci.  Nález munície počas výkopových prác ohlásil v utorok krátko po 18.00 h miestny muž.

Podľa Ivančovej slov nie sú nálezy munície z druhej svetovej vojny v meste zriedkavosťou, našli ju aj pri rekonštrukcii miestneho námestia. „Bol to kraj, kde vojna bola naozaj tvrdá, takže jej stopy zbierame dodnes,“ uzavrela.

„Polícia neustále zdôrazňuje nutnosť maximálnej opatrnosti pri náleze akéhokoľvek premetu pripomínajúceho muníciu. Upozorňujeme občanov, aby v žiadnom prípade s týmto nálezom nemanipulovali a okamžite to ohlásili na linke 158,“ upozornila prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko