Na hlavný obsah

Vo vojenských lesoch pribudne 400 líp, vzniknú tak lepšie podmienky pre život včiel

V lesoch evidujú 734 vojenských včelích rodín.

Vo vojenských lesoch pribudne 400 líp, vzniknú tak lepšie podmienky pre život včiel
Na ilustračnej snímke storočná lipa. Foto: TASR

Vojenské lesy a majetky SR, ktoré sú štátnym podnikom Ministerstva obrany SR (MO SR), začali s vysádzaním minimálne 400 líp a iných medonosných drevín. Cieľom je priama podpora včelárov a lepšie podmienky pre 734 včelích rodín evidovaných vo vojenských lesoch. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Výsadby stromov sa zúčastnil aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). „Vojenské lesy a majetky SR pristupujú k lesnému hospodárstvu veľmi zodpovedne a s aktívnou snahou o rozvoj miestnej biodiverzity a ekosystémov. Týmto aktivitám prikladáme veľký význam,“ uviedol minister. Zároveň dodal, že v lesnej škôlke v obci Jovsa (okres Michalovce) sa ročne vypestuje viac ako milión stromčekov.

Vojenské lesy SR v priebehu minulého roka zrušili v prospech včelárov povinnosť platiť prenájom za územie využívané na umiestnenie úľov. „Podmienkou ostala registrácia v centrálnom registri hospodárskych zvierat a udelenie súhlasu zo strany vojenských lesov pre využitie danej lokality,“ povedal generálny riaditeľ Vojenských lesov SR Ján Jurica. Územia, kde sa včelstvá nachádzajú, totiž slúžia na zabezpečovanie potrieb obrany štátu a tiež pre získanie prehľadu o počte včelárov a včelstiev.

Spolupráca medzi vojenskými lesmi a zväzom včelárov je podľa MO SR realizovaná na základe memoranda o spolupráci v oblasti lesného hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko