Na hlavný obsah

Volejbalistky postúpili na ME, zabojovať chcú aj o svetový šampionát

Slovenky si medzi európskou elitou zahrajú piatykrát v histórii.

Volejbalistky postúpili na ME, zabojovať chcú aj o svetový šampionát
Na snímke radsť hráčok Slovenska. Foto: TASR

Slovenským volejbalistkám stačila vo štvrtkovom (13. 5.) zápase kvalifikácie na ME 2021 akákoľvek výhra, aby postúpili na šampionát. V Nitre proti Čiernej Hore však nedopustili žiadnu komplikáciu a svojho súpera zdolali hladko 3:0. K triumfu nakročili vďaka výbornej hre v prvých dvoch setoch, Čiernohorky zdatne bojovali o úspech iba v treťom dejstve.

Zverenky Marca Fenoglia majú na konte plný počet dvanásť bodov a o tom, či obsadia v D-skupine prvé miesto, rozhodnú zápasy proti outsiderovi z Kosova (piatok 20.30 h) a Fínsku (sobota 15. mája 20.30 h.). Slovenky sa na ME predstavia opäť po dvoch rokoch a celkovo piatykrát v histórii (2003, 2007, 2009, 2019, 2021). Šampionát sa uskutoční od 18. augusta do 4. septembra v Srbsku, Bulharsku, Chorvátsku a Rumunsku, žreb je na programe o týždeň vo štvrtok 20. mája v Belehrade.

Okrem postupu na ME sa však v tejto kvalifikácii bojuje nepriamo aj o účasť na budúcoročných MS v Holandsku a Poľsku. Na 24-člennom turnaji si spoločne s hostiteľmi a obhajcom zo Srbska zahrajú finalisti kontinentálnych šampionátov, ďalších jedenásť miesteniek získajú tímy na základe umiestnenia vo svetovom rebríčku (orientačne do 24. miesta). Slovenkám aktuálne patrí 29. pozícia a v každom súťažnom zápase hrajú o ďalšie rebríčkové body. Aj preto po zápase s Čiernou Horou tréner Fenoglio zdôraznil: „Ešte nekončíme, chceme zabojovať aj o majstrovstvá sveta,“ povedal tréner Sloveniek pre RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport