Na hlavný obsah

Vrbětice za Sputnik a samit? Český minister vnútra mal žiadať netradičnú výmenu

Hamáček to poprel.

Vrbětice za Sputnik a samit? Český minister vnútra mal žiadať netradičnú výmenu
Český minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD). Foto: TASR/AP

Minister vnútra Českej republiky za ČSSD Jan Hamáček v apríli plánoval cestu do Moskvy údajne pre to, aby vyjednal ututlanie kauzy Vrbětice výmenou za milión dávok ruskej vakcíny Sputnik V. V tom čase ako poverený vedením rezortu zahraničných vecí mal tiež ponúknuť možnosť usporiadania samitu ruského prezidenta Vladimira Putina a hlavy Spojených štátov Joea Bidena v Prahe. Informáciu priniesol v utorok (4. 5.) portál seznamzpravy.cz s odvolaním sa na informácie účastníkov schôdze, ktorá sa uskutočnila 15. apríla.

„Hoci išlo o útok cudzieho štátu na území ČR, vicepremiér Hamáček sa podľa správ niekoľkých zdrojov, ktoré potvrdili aj ďalšie zdroje, rozhodol k veľmi problematickému kroku. Ponúknuť Rusku dohodu, ktorá znela: V Česku bude kauza potichu odložená, Rusi výmenou za to dodajú milión dávok Sputnika V a ruský prezident Putin sa v Prahe stretne s americkým náprotivkom Bidenom,“ píše spomenutý web.

Hamáček tieto informácie popiera. „Článok je postavený na špekuláciách a klamstvách, ktoré žiaden z účastníkov nepotvrdil a nemohol potvrdiť, pretože sa tak nestalo,“ napísal vicepremiér ČR na twitteri.

Portál seznamzpravy.cz tiež uvádza, že Hamáček si ako strojca dohody začal dohovárať schôdzky s Rusmi, ktorí majú blízko k Putinovi a môžu taký „obchod“ pomôcť vyjednať. Mal v tom figurovať aj bývalý predseda Národnej rady SR za SNS Andrej Danko, ktorý mal byť účastníkom pôvodne avizovanej cesty do Moskvy. Spomenutý zdroj píše, že Danko dohovoril Hamáčkovi rokovania so šéfom Štátnej dumy Vjačeslavom Volodinom.

Líder národniarov sa ku kauze vyjadriť nechcel. „Riešte to vy doma, vtiahli ste nás do nepríjemnej situácie. Čo bolo, je jedno. Máte pred voľbami a nebudem sa zúčastňovať politických hier,“ cituje Danka český web.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet