Na hlavný obsah

Výber vakcín? Závisieť bude od rozhodnutia o Sputniku V, tvrdí Lengvarský

AstraZeneca bude k dispozícii zatiaľ len pre "druhoočkovancov".

Výber vakcín? Závisieť bude od rozhodnutia o Sputniku V, tvrdí Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Začiatkom júna budú mať ľudia možnosť výberu vakcíny pri očkovaní proti koronavírusu. Zrejme to však nebude od 1. júna, ako bol pôvodný plán. Rozhodujúce bude to, či bude k dispozícii aj dosiaľ európskym regulátorom neschválená ruská vakcína Sputnik V. Povedal to v utorok (25. 5.) v Rádiu Expres minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Pri výbere vakcín by mali byť s určitosťou k dispozícii dve možnosti – preparát od konzorcia Pfizer/BioNTech a spoločnosti Moderna.

O spustení očkovania Sputnikom V by sa malo rozhodnúť po stredajšom (26. 5.) rokovaní vlády. Šéf rezortu zdravotníctva potvrdil, že pokiaľ sa väčšina členov kabinetu prikloní k vakcinácii Sputnikom, podpíše výnimku na jeho použitie. Uviedol, že pri tejto vakcíne pretrváva rovnaký problém – údaje od Rusov nie sú kompletné. „O bezpečnosti vakcíny asi nemusíme pochybovať, štandardný európsky proces to však nie je,“ povedal.

Pripomenul, že ruská strana stále neobdržala finančnú hotovosť za tieto vakcíny a nevie predpovedať, koľko dávok napokon príde do krajiny zo zazmluvnených dvoch miliónov. „Záleží to od záujmu v prvom kole, v ktorom bude 200 000 kusov, podľa toho sa rozhodneme ďalej,“ skonštatoval.

Látka od AstraZenecy a Oxfordskej univerzity na výber podľa všetkého nebude. Lengvarský uviedol, že na Slovensko prišlo za ostatný týždeň 150 000 dávok tejto vakcíny, čo by malo stačiť pre tých, ktorí čakajú na druhú dávku a nedá sa odhadnúť, v akom množstve prídu ďalšie dávky.

Komentoval aj to, že viacero ľudí sa odhlásilo z očkovania AstraZenecou a prihlásilo sa v druhom kole, keď sa očkuje len ďalšími dvomi vakcínami. „Pri súčasnej vakcinačnej stratégii ale nie je možná ich kombinácia,“ upozornil s tým, že možnosť odhlasovania sa z druhej dávky je pozastavená. „AstraZeneca je štandardná bezpečná vakcína. Odporúčam všetkým, ktorí si dali prvú dávku, aby išli aj na druhú,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko