Na hlavný obsah

„Výkon trestu je fakticky mučením,“ vyhlásil Navaľnyj a žiadal súd o ukončenie nočných kontrol

Sudkyňa ho za slová o zbláznení napomenula.

„Výkon trestu je fakticky mučením,“ vyhlásil Navaľnyj a žiadal súd o ukončenie nočných kontrol
Alexej Navaľnyj počas súdneho procesu. Foto: SITA/AP

Uväznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj v pondelok 31. mája žiadal súd, aby ukončil prax väznice, kde ho dozorcovia kontrolovali a budili v hodinovom intervale každú noc. Navaľnyj prostredníctvom videa z väzenskej nemocnice argumentoval, že neurobil nič, čo by oprávňovalo rozhodnutie väznice zaradiť ho na zoznam väzňov so sklonom k úteku.

„Chcem len, aby ku mne prestali chodiť a budili ma v noci,“ povedal Navaľnyj podľa agentúry AP. „Čo som urobil? Preliezol som plot? Vykopol som tunel? Alebo som sa snažil zmocniť pištole? Vysvetlite, prečo ma považujú za také riziko,“ žiadal. „Výkon trestu je fakticky mučením. Skúste si nariadiť budík osemkrát za noc a uvidíte, či sa o týždeň nezbláznite,“ obrátil sa Navaľnyj na sudkyňu, ktorá ho za tieto slová napomenula.

Kontroly osemkrát za noc

Navaľnyj podal celkovo tri žaloby na väzenské zariadenie v Pokrove vo Vladimirskej oblasti, kde si odpykáva trest. V Pokrove ale nie je žiadny súd, preto sa pondelkové prvé pojednávanie odohralo v susednom meste Petuški, uviedla stanica BBC. Hlavná Navaľného výhrada spočíva práve v zaradení medzi potenciálnych utečencov, čo väzňovi dodatočne a dosť mučivo strpčuje údel, dodala.

Dozorcovia spočiatku „kontrolovali“ Navaľného osemkrát za noc. Po sťažnosti advokátov tak robia štyrikrát za noc. Na argumentáciu väznice, že ďalší väzni sa na počínanie dozorcov nesťažujú, Navaľnyj vyhlásil, že sa ostatní väzni boja, že ich umlátia k smrti, zavrú do izolácie alebo nedovolia skoršie podmienečné prepustenie. Súd ďalšie pojednávanie podľa BBC odročil na 2. júna.

Navaľného zadržali v januári po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z pokusu o otravu nervovoparalytickou látkou typu novičok. Z tohto činu obviňuje ruského prezidenta Vladimira Putina a ruské tajné služby. Kremeľ akúkoľvek úlohu pri otrave popiera a rovnako odmieta aj spustiť vyšetrovanie otravy, ktorú spochybňuje.

Potrestaný za to, že prežil otravu?

Vo februári mu ruský súd zmenil predtým uložený podmienečný trest za údajnú spreneveru na nepodmienečný a poslal ho do väzenského tábora vo Vladimirskej oblasti. Vo väzení strávi dva roky, šesť mesiacov a dva týždne. Prepustený by tak mal byť koncom júla alebo začiatkom augusta 2023.

Od 31. marca držal 24-dňovú protestnú hladovku, ktorou sa dožadoval adekvátneho lekárskeho vyšetrenia po tom, ako sa sťažoval na bolesť chrbta a končatín. Ukončil ju po tom, ako mu bola zaistená starostlivosť, o ktorú žiadal. Ešte počas hladovky ho presunuli z trestaneckej kolónie v Pokrove východne od Moskvy do väzenskej nemocnice v meste Vladimir ležiacom 180 kilometrov od ruskej metropoly. Nočné kontroly pokračujú aj v tejto väznici, nie sú však už také obťažujúce ako boli v Pokrove, dodal Navaľnyj.

Navaľnyj tvrdí, že bol potrestaný za to, že si dovolil prežiť otravu a pripomína, že bol za údajnú spreneveru odsúdený v politickom procese, ktorý Európsky súd pre ľudské práva označil za nespravodlivý a Rusko mu za to už vyplatilo odškodné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet