Na hlavný obsah

Výroba druhej dávky Sputnika V je nedostatočná, tvrdí Mexiko. Rusi takéto tvrdenia odmietajú

Mexiko si objednalo celkom 24 miliónov dávok tejto látky.

Výroba druhej dávky Sputnika V je nedostatočná, tvrdí Mexiko. Rusi takéto tvrdenia odmietajú
Na snímke ampulka s ruskou vakcínou Sputnik V. Foto: TASR/AP

Mexiko sa obáva nedostatku druhej dávky ruskej vakcíny proti covidu Sputnik V. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva je výroba prípravku nedostatočná, uviedla agentúra AP. Tvrdenia odmietol Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý má na starosti propagáciu tejto vakcíny.

Podľa námestníka mexického ministra zdravotníctva Huga Lópeza-Gatella sa ukázalo, že vývoj adenovírusu v druhej dávke vakcíny nie je taký rýchly ako pri prvej dávke. Obe dávky nie sú zameniteľné, pretože majú iné zloženie. „Množstvá prvej dávky, ktoré sú schopné vyrobiť, nie sú v súlade s množstvami druhej dávky,“ dodal López-Gatell.

„Vyhlásenia mexických úradov o výrobe druhej dávky Sputniku V nie sú pravdivé,“ uviedol RDIF. Podľa fondu sa zvýšila kapacita výroby oboch dávok vakcín – a to v Rusku i v zahraničí.

Mexiko doteraz dostalo 1,9 milióna dávok ruskej vakcíny, zmluvu uzavreli na 24 miliónov dávok. Mexiko tiež podpísalo dohodu o začatí výroby prípravku jednou miestnou spoločnosťou, ktorá by sa mala začať do konca júna. Krajina zvažuje aj nákup jednodávkovej vakcíny Sputnik Light, ktorá by však potrebovala novú registráciu od miestneho regulátora, informovala agentúra Bloomberg.

Mexiko používa aj vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech, čínskych výrobcov a britsko-švédskej firmy AstraZeneca. V krajine podali 21,3 milióna dávok. Obe dávky dostalo 9,5 milióna ľudí, teda zhruba sedem percent populácie.

Mexiko, kde žije 128 miliónov ľudí, vykazuje štvrtý najvyšší počet úmrtí v súvislosti s covidom (219 000) a 2,4 milióna prípadov infekcie. Zdravotné úrady však uvádzajú, že počty sú pravdepodobne výrazne vyššie, keďže testovanie obyvateľstva je malé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet