Na hlavný obsah

Vyšetrovatelia kauzy Očistec hovoria o diskreditačnej kampani

Zverejňované informácie vnímajú ako pokus o zastrašovanie.

Vyšetrovatelia kauzy Očistec hovoria o diskreditačnej kampani
Na ilustračnej snímke príslušníci NAKA. Foto: TASR

Vyšetrovatelia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v pracovnej skupine Očistec v spoločnom štvrtkovom (27. 5.) vyhlásení označili verejne prezentované nepravdivé informácie o priebehu vyšetrovania ako pokus o zastrašovanie a snahu o ich diskreditáciu. Vidia za tým cieľ zmariť riadne a nestranné vyšetrovanie rozsiahlej a obzvlášť závažnej trestnej činnosti a zabrániť tak dosiahnutiu spravodlivosti.

Reagujú tak na vyjadrenia predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica, ktorý tvrdí, že vyšetrovatelia NAKA prostredníctvom policajnej operatívy ovplyvňujú takzvaných „kajúcnikov“. K podobným obvineniam sa pridal aj predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Vyšetrovatelia tieto tvrdenia označili ako„rozsiahlu diskreditačnú kampaň“ a preto sa rozhodli „k veci zaujať jednoznačné stanovisko“.

Konáme zákonne, tvrdia vyšetrovatelia

Vyšetrovatelia ubezpečujú, že pri vyšetrovaní v rámci všetkých trestných vecí v kauze Očistec postupujú zákonne. „Všetky úkony sú vykonávané výlučne v medziach zákona, osoby sú vypočúvané po zákonnom poučení a po vznesení obvinenia aj za prítomnosti obhajcov tak, aby bolo v plnej miere dodržané právo obvinených na obhajobu,“ tvrdia.

Dodávajú, že počas vedenia trestných stíhaní nikdy nedochádza k manipulovaniu dôkazov v akejkoľvek forme v žiadnej z vyšetrovaných trestných vecí.

Skúsení a čestní

„Policajti, ktorí sú v súčasnosti terčom rôznych útokov, sú skúsení policajti s dlhoročnou praxou, ktorí v minulosti stáli pri rozložení a odsúdení rôznych organizovaných a zločineckých skupín pôsobiacich na území SR,“ uvádza Policajný zbor a dodáva, že vyšetrovatelia si svoju prácu vždy vykonávali a vždy aj budú čisto, svedomite, len v medziach zákona a v prospech záujmov občanov SR.

Nad aktuálnym šírením rôznych spravodajských a ničím neoverených informácií vyjadrujú vyšetrovatelia vysoké znepokojenie. Tieto informácie sú podľa nich účelovo podsúvané ako „zaručené informácie“, zatiaľ čo zákonne získané a preskúmané dôkazy sú úmyselne zamlčiavané a označované za nepravdivé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko