Na hlavný obsah

WHO: Pandémia má dva až trikrát viac obetí, než uvádzajú oficiálne štatistiky

Organizácia zvážila aj jej nepriame následky.

WHO: Pandémia má dva až trikrát viac obetí, než uvádzajú oficiálne štatistiky
Žena s ochranným rúškom cvičí Taiči v parku v čínskom Pekingu 18. mája 2021. Foto: TASR/AP

Pandémia koronavírusu si podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadala dvakrát až trikrát viac obetí, ako koľko uvádzajú oficiálne štatistiky. Vlády jednotlivých krajín doteraz WHO nahlásili 3,4 milióny úmrtí po nákaze covdiom. Odborníci organizácie v piatok (21. 5.) v Ženeve uviedli, že mnoho ďalších ľudí zomrelo na nepriame následky pandémie, informovala agentúra DPA.

WHO zároveň zverejnila svoj prvý odhad nadúmrtnosti za rok 2020, ktorú je možné pripísať pandémii. Podľa nej v tomto roku zomreli zhruba tri milióny ľudí, čo je 1,7-krát viac ako oficiálne ohlásených 1,8 miliónov úmrtí.

Zavážia údaje z Indie

Organizácia považuje svoj odhad ešte za veľmi konzervatívny, keďže jej podrobné údaje odovzdala zatiaľ len Európa a krajiny na americkom kontinente, povedal agentúre DPA štatista WHO William Msemburi. Vzhľadom na doteraz chýbajúce čísla zo silne postihnutých krajín, ako je India, možno podľa neho očakávať, že skutočný počet obetí nákazy bude dvakrát až trikrát vyšší.

Odhad WHO zahŕňa aj osoby, ktoré zomreli v dôsledku preťaženia zdravotníckych systémov, sociálno-ekonomických dôsledkov koronavírusovej krízy alebo psychických problémov spojených s pandémiou.

„Pre zložitú situáciu v niektorých krajinách sa pacientom nedostalo lekárskej starostlivosti ich existujúcich ochorení. Lekári uprednostňovali pacientov s koronavírusom, čo bolo na úkor mnohých ďalších pacientov,“ povedal Msemburi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet